ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
proionta, trofima, ellada
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικά προϊόντα σε Σκανδιναβία και Βαλτική

Ιδιαίτερα ελκυστικός εξαγωγικός προορισμός αναδεικνύονται οι χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά όπως φάνηκε από τις αιτήσεις συμμετοχής στην Greek-Nordic Trade Week.

Πενήντα εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις επιλέχθηκαν να λάβουν μέρος στην Greek-Nordic Trade Week (16- 20 Νοεμβρίου 2020), την πρώτη ολοκληρωμένη δράση ανάπτυξης εξαγωγών στις Σκανδιναβικές αγορές που συνδιοργανώνουν διαδικτυακά οι Εταιρείες RECO EXPORTS & MOREGANIC και η Enterprise Greece.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, συνολικά 127 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, κάτι που υποδηλώνει ότι οι Nordic-Baltic Eight (NB8) χώρες (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία και Σουηδία) αποτελούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά. «Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων των πιο δυναμικών εταιρειών του κλάδου οφείλεται στην στρατηγική προσέγγιση και άρτια οργάνωση του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της αθροιστικής εμπειρίας των τριών συν-διοργανωτών» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μέσα από μια διαδικασία, που περιελάβανε, μεταξύ άλλων, την παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής για κάθε εταιρεία, την αποστολή δειγμάτων και την ασφαλή αποθήκευση στη Σουηδία, η Greek-Nordic Trade Week διοργάνωσε για κάθε εταιρεία διαδικτυακές συναντήσεις με σημαντικούς αγοραστές, βάσει των κριτηρίων που έθεσαν οι συμμετέχουσες εταιρείες, δηλαδή στόχευση / προφίλ εξαγωγέα / παραγωγή.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή δυναμική που διαθέτουν οι αγορές των οκτώ χωρών, ανέδειξαν την  Greek-Nordic Trade Week ως μία από τις πιο στοχευμένες και πετυχημένες ενέργειες προβολής και προώθησης του ελληνικού Αγροδιατροφικού κλάδου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και εταιρείες της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, καθώς και των περιφερειών Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου, οι οποίες επιθυμούν την διείσδυση στις αγορές των Σκανδιναβικών χωρών και της Βαλτικής.

Στατιστικά και τάσεις της αγοράς

  • Οι κυβερνήσεις των NB8 χωρών έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους για τις ποσότητες βιολογικών προϊόντων που θα διατεθούν για τις ανάγκες του κράτους (σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, υπουργεία, κλπ) 20% Φινλανδία και 60% στην Δανία μέχρι τα τέλη του 2020 και 60% στην Σουηδία μέχρι τα τέλη του 2030.
  • Τα τυροκομικά αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους σε κατανάλωση υποκλάδους σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες
  • Υπάρχουν πάνω από 4205 πιστοποιημένα καφέ/restaurants βιολογικών προϊόντων στη  Σκανδιναβία (αύξηση 6% από το 2018)
  • Οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία ανήλθαν στα 3,2 δις ευρώ το 2019
  • Συνολικά, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία έφτασαν τα 5,8 δις ευρώ το 2019
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ouzo
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ανοδική πορεία παρά τον ανταγωνισμό οι εξαγωγές ελληνικού ούζου

Αυξημένες κατά 7,3% σε αξία και 3,6% σε ποσότητα ήταν οι εξαγωγές ούζου στο πρώτο εξάμηνο του 2024, και την τελευταία πενταετία έχει εμφανίσει αύξηση 45% σε αξία και 8% σε ποσότητα παρά τον διεθνή ανταγωνισμό.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για σταθεροποίηση των τιμών στα προϊόντα το επόμενο εξάμηνο

Σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΚΕΕΕ» το 21% των επιχειρήσεων περιμένουν πως το επόμενο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το αντίστοιχο περσινό, με τον τομέα των Κατασκευών να είναι ο πιο αισιόδοξος.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο κατά 15% το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο τετράμηνο του έτους

Στα 11 δισ. ευρώ πλησιάζει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας με τις εξαγωγές να έχουν υποχωρήσει κατά 6% από την αρχή του χρόνου, ενώ οι εισαγωγές έχουν σημειώσει μικρή άνοδο.