Η συνεχιζόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων αλλά και το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας το σύστημα Υγείας βρίσκεται πολύ κοντά σε «κορεσμό» καθιστά όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής ενός γενικευμένου lockdown.
Το ενδεχόμενο, άλλωστε, αυτό επεσήμανε σε σημερινές δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει αυστηρή και απόλυτη εφαρμογή των μέτρων σε όλα τα επίπεδα, τότε «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown», στα πρότυπα αυτού που εφαρμόστηκε την άνοιξη.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, προειδοποιεί ότι τα νέα κρούσματα μπορούν να ξεπεράσουν τα 2.000 σήμερα, με αρκετούς λοιμωξιολόγους να έχουν τονίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ότι υπάρχει περίπτωση να καταγραφεί μεγαλύτερη αύξησή τους, προσθέτοντας, πάντως, ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι σε καθημερινή βάση γίνονται πολύ περισσότερα τεστ.
«Σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας, όπου ναι μεν έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με άλλες χώρες, ελπίζουμε ωστόσο με τα μέτρα που πήραμε να αποδώσουν σε δύο εβδομάδες και κυρίως στην περιφέρεια που είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την επιτήρησή τους. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η μετακίνηση είναι ο "νούμερο ένα" λόγος της διασποράς. Ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πιθανότητα ενός lockdown στην Αττική, μία από τις περιοχές που συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση τον μεγαλύτερο αριθμό των νέων κρουσμάτων, ανάλογου με αυτού της Θεσσαλονίκης είναι υψηλή.
Η κυβέρνηση, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει την επιβολή ενός εθνικού lockdown ως την έσχατη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας, με δεδομένο ότι το πλήγμα στην οικονομία θα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό.
Το μεγάλο ερωτηματικό δεν είναι άλλο από τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς πέραν της αύξησης των κρουσμάτων καταγράφεται και αύξηση των διασωληνωμένων, με την περιοχή της Θεσσαλονίκης να είναι μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Όπως υποστήριξε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κ. Ιωάννης Κιούμης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξολογίας νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», οι κλίνες ΜΕΘ συνεχώς μειώνονται, ενώ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» υπάρχει μόνο μία.
«Κραυγή» αγωνίας από την εστίαση
Φυσικά πέραν του συστήματος Υγείας, η οικονομία και κυρίως ορισμένοι κλάδοι όπως αυτός της εστίασης βρίσκονται, ήδη, στο «κόκκινο», ενώ τη χαριστική βολή σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων εστίασης εκφράζονται φόβοι ότι θα δώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, καθώς μάλιστα, όπως τονίζεται από τις επιχειρήσεις του κλάδου, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις δυσβάστακτες απώλειες τζίρου που έχει φέρει η πανδημία.
Οι επιχειρηματίες υπογραμμίζουν ότι τα «λουκέτα» θα αυξηθούν, ενώ 50 σωματεία και ενώσεις του συγκεκριμένου τομέα ζητούν με επιστολή τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να δοθεί μία λύση που από τη μία πλευρά θα προστατεύει τη δημόσια υγεία και από την άλλη θα βοηθήσει τον τομέα να μην οδηγηθεί στην ολική καταστροφή.