ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

ΤτΕ: Θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε αξιολόγησή της, εκτιμά ότι η εφαρμογή του αναπτυξιακού νομοσχεδίου το οποίο προωθεί η κυβέρνηση θα έχει θετική επίδραση στην απασχόληση, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Με θετικό τρόπο υποδέχεται η Τράπεζα της Ελλάδος τις πολιτικές που περιγράφονται στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της χώρας θεωρεί ότι η εφαρμογή του αναπτυξιακού νομοσχεδίου θα έχει ευεργετική επίδραση στην απασχόληση, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Γι' αυτές τις προβλέψεις χρησιμοποιείται μια παραλλαγή του Δυναμικού Στοχαστικού Υποδείγματος Γενικής Ισορροπίας (Dynamic Stochastic General Equilibrium - DSGE) της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανοί δίαυλοι μέσω των οποίων αυτές οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν το πραγματικό ΑΕΠ, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αξιολόγηση των επιδράσεων των μεταρρυθμίσεων έχει κυρίως ποιοτικό χαρακτήρα, καθώς είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί το μέγεθος των μεταβολών των παραμέτρων του υποδείγματος που επηρεάζονται από τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.

Τα κύρια ευρήματα συνοψίζονται ως εξής:

  • Η αποτελεσματική μείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους (regulatory burden) ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων, αυξάνοντας έτσι το εθνικό προϊόν, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
  • Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας μέσω της καλύτερης σύνδεσης των μισθών με την παραγωγικότητα επηρεάζει θετικά την απασχόληση και, εν τέλει, τις επενδύσεις και το προϊόν.
  • Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς προϊόντων έχει περίπου 40% μεγαλύτερη επίδραση στο ΑΕΠ μακροπρόθεσμα από μια ίση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας, καθώς η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι πιο ανταγωνιστική από την αγορά προϊόντων, οπότε μια περαιτέρω αύξηση του ανταγωνισμού θα έχει μικρότερη θετική επίδραση.
  • Μία επιτυχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου αναμένεται να αυξήσει τη συνολική παραγωγικότητα, επιδρώντας θετικά στο παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας.
  • Μέτρα που ενισχύουν τα κίνητρα για νέα επενδυτικά σχέδια μπορούν να τονώσουν το σχηματισμό φυσικού κεφαλαίου και, ως εκ τούτου, το προϊόν και την απασχόληση.
  • Μια αξιοσημείωτη θετική έμμεση επίδραση των μέτρων που ενισχύουν την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις και την αποτελεσματικότητα των αγορών προϊόντων και εργασίας είναι η μεταφορά οικονομικών πόρων από δραστηριότητες της παραοικονομίας στον επίσημο τομέα, που είναι πιο παραγωγικός. Αυτή η ανακατανομή ασκεί περαιτέρω ευνοϊκή επίδραση στα συνολικά μεγέθη, καθώς και στα δημόσια οικονομικά.
  • Επιπλέον, μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τα δημόσια οικονομικά. Μια μείωση της αδήλωτης απασχόλησης κατά 1% αυξάνει το ΑΕΠ κατά 0,3% και την επίσημη απασχόληση κατά 0,5% μακροπρόθεσμα και βελτιώνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα περίπου 0,2% του ΑΕΠ.
  • Εμπειρικές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνάδουν σε γενικές γραμμές με τα ευρήματα του διαρθρωτικού υποδείγματος. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ποιότητα των θεσμών, όπως στο δικαστικό σύστημα, είναι εκείνες που αναμένεται να αποφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη, ενώ ακολουθούν σε μέγεθος επίδρασης οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Εμπόδια στην αύξηση κερδών βλέπει στον ορίζοντα η ΤτΕ

Αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, ενδεχόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οικονομική επιβράδυνση που δυσκολεύει την ενίσχυση των χορηγήσεων αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2024 η Ελλάδα

Η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε την καλή πορεία του τουρισμού και των επενδυτικών σχεδίων ενώ επισήμανε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία δεν συνδέονται μόνο με την τρέχουσα συγκυρία, αλλά με διαθρωτικά προβλήματα.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρή επιβράδυνση το 2023 «βλέπει» η ΤτΕ, ισχυρή ανάκαμψη τo 2024 - 2025

Πόλεμος, πληθωρισμός, πανδημία, νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για την οικονομία, τονίζεται στη νέα Έκθεση του Διοικητή.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αυξάνουν τα ρίσκα για την οικονομία, επιβράδυνση ανάπτυξης στο 3,2%

Συνεχίζεται η δυναμική ανάκαμψη αλλά υπερισχύουν οι κίνδυνοι. Απειλή ο πληθωρισμός, κρίσιμη η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Επιτάχυνση ανάπτυξης το 2023.