ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Έγινε το μεγάλο βήμα για ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Εντός Νοεμβρίου η προκήρυξη του διαγωνισμού για το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, μετά την έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ την περίοδο 2021 - 2024.

Τον δρόμο για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση μειοψηφικού πακέτου στον ΔΕΔΔΗΕ, την κορωνίδα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων με πάγια συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ, ανοίγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Έπειτα από τη χθεσινή απόφαση για τη μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου του για την περίοδο 2021-2024, αυτό δηλαδή που «καίει» τους δυνητικούς μνηστήρες για το 49% του διαχειριστή, η προκήρυξη του διαγωνισμού έρχεται ένα βήμα πιο κοντά. Το υπουργείο Ενεργειας μπορεί μετά από αυτό, να προχωρήσει εντός Νοεμβρίου στην προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 49% συν ισχυρά δικαίωματα μειοψηφίας, καθώς παραμερίζονται οι μέχρι σήμερα εκρεμμότητες.

Απομένει η έκδοση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, της απόφασης για την ακριβή απόδοση κεφαλαίου (Wacc) που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κινείται λίγω κάτω του 7%. Ένα ποσοστό εξαιρετικά ελκυστικό, καθώς στην Ευρώπη αντίστοιχες εταιρείες διαχείρισης δικτύων ηλεκτρισμού δεν προσφέρουν πάνω από 2% - 3%.

Στην ουσία, η χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ για την μεθοδολογία υπολογισμού εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ ανάβει το πράσινο φως στο ΥΠΕΝ να υπολογίσει αντίστροφα τον χρόνο μέχρι τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και θα εκιννήσουν οι πρόδρομες διαδικασίες για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Η πιο βασική αφορά το market test που θα διεξαγάγει ο σύμβουλος της αποκρατικοποίησης, δηλαδή η Goldman Sachs, προκειμένου να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ένα επενδυτικό ενδιαφέρον που προ COVID-19 προερχόταν, με βάση τις ανεπίσημες προσεγγίσεις προς την κυβέρνηση, από κορυφαία ονόματα του ευρωπαικού ενεργειακού γίγνεσθαι, όπως γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές εταιρείες δικτύων, καθώς και funds. Τέτοιες είναι η ιταλική Enel, η γερμανική EON, η γαλλική Enedis, καθώς και πληθώρα funds, τα οποία βλέπουν στην θυγατρική της ΔΕΗ τεράστιες ευκαιρίες.

Βλέπουν μια εταιρεία πολύ κάτω από την πραγματική της αξία και τις πραγματικές της δυνατότητες, με πάγια αξίας 3,6 δισ ευρώ, δίκτυα στην χαμηλή, μέση και υψηλή τάση μήκους 242.000 χιλιομέτρων πάνω στα οποία μπορούν να «κουμπώσουν» οπτικές ίνες για δίκτυο κινητής 5G. Kυρίως όμως βλέπουν μια εταιρεία η οποία έχει μπροστά της ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην ελληνική οικονομία, με εκσυχρονισμό δικτύων προκειμένου τα επόμενα χρόνια να μπορούν να αντέξουν την μαζική διείσδυση έργων ΑΠΕ, αλλά και με ένα project αντικατάστασης των 7,5 εκατ. απαρχαιωμένων μετρητών με νέους, έξυπνους.

Έργο, ύψους 850 εκατ ευρώ που λέγεται ότι θα προκηρυχθεί τον Νοέμβριο και το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει την «αφρόκρεμα» των εξιδεικευμένων ανά τον κόσμο εταιρειών κατασκευής έξυπνων μετρητών, από ελβετικές και γερμανικές μέχρι αμερικανικές και φυσικά κινεζικές εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει μπει στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του διαγωμισμού πώλησης του 49% της θυγατρικής της, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί κάπου τον Μάιο του 2021 με την ανακύρηξη πλειοδότη.

Στο διαδικαστικό σκέλος, εκκρεμούν ακόμη η υποβολή και αξιολόγηση από την ΡΑΕ όλων των στοιχείων για το ρυθμιζόμενο έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024. Η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης διανομής για την τετραετία αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, απόφαση που θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκτυο ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί: Τι συνέβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι αστοχίες σε διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που έχουν οδηγήσει το νευραλγικό κέντρο υπερυψηλής τάσης να λειτουργεί μόνο με τέσσερις αυτομετασχηματιστές. Ερωτηματικά για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης.
ydrogono-energeia-ananeosimes piges energeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο υδρογόνο: Κλειδί για ενεργειακή ασφάλεια και πράσινη μετάβαση

Καθοριστική συμβολή μπορεί να έχει το υδρογόνο στην προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ τα μέτρα ανάσχεσης των αυξήσεων στο ρεύμα, παράθυρο επέκτασης για 2022

Η επιδότηση του κόστους για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα τιμολόγια θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2021. Σκέψεις για επέκταση αν παραμείνουν οι πιέσεις στις τιμές. Τι είπε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν στη λύση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε νομικά δεσμευτικά, βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα προκειμένου οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αγοράζουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε μακροπρόθεσμη βάση.