Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», με την οποία καθορίζονται τα μέτρα που λαμβάνονται για την υποστήριξη των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο (χαμηλό, μέτριο, υψηλό και πολύ υψηλό). Παράλληλα παρατείνεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Ειδικότερα:
α) Για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στην κατηγορία «πολύ υψηλό» προβλέπονται τα εξής:
- Για όσες επιχειρήσεις τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, βάσει εντολής δημόσιας αρχής, προβλέπεται υποχρεωτική αναστολή των συμβάσεων εργασίας και δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων τουλάχιστον για 14 ημέρες και έως το διάστημα κατά το οποίο ορίζεται η αναστολή λειτουργίας.
- Για επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), προβλέπονται i) δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με αναγνώριση δικαιώματος αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων τουλάχιστον για 14 ημέρες και έως το διάστημα κατά το οποίο ορίζεται η αναστολή λειτουργίας, ii) δυνατότητα ένταξης εργαζομένων στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για όσες συμβάσεις εργασίας δεν τεθούν σε αναστολή και iii) υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40%.
β) Για τις περιφερειακές ενότητες που υπάγονται στις κατηγορίες «υψηλό», «μέτριο» και «χαμηλό», προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για εργαζόμενους επιχειρήσεων, βάσει ΚΑΔ.
- Δυνατότητα ένταξης εργαζομένων στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για όσες συμβάσεις εργασίας δεν τεθούν σε αναστολή.
- Υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας, με διαβάθμιση του ποσοστού αναλόγως του επιπέδου επικινδυνότητας της περιφερειακής ενότητας.
γ) Στους παραβάτες των ως άνω υποχρεώσεων επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.