Την επέκταση του θεσμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και σε άλλους τομείς, πέραν όσων εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, όπως οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και οι κτιριακές υποδομές, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο νέος Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ και Ιδιωτικών Επενδύσεων Ορέστης Καβαλάκης.
Κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο Prodexpo για την αγορά ακινήτων, ο κ. Καβαλάκης δήλωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν έργα στον τομέα της υγείας που θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ, καθώς και έργα στον τομέα των αγροτικών υποδομών.
«Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για επέκταση και σε νέους τομείς όπως η υγεία, η τεχνολογία και η αγροτική ανάπτυξη», υποστήριξε. «Η ταχύτατη αναβάθμιση των υποδομών υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για έργα αγροτικών υποδομών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων αγροτών».
Επιπλέον, όπως είπε ο Γ.Γ. ΣΔΙΤ και Ιδιωτικών Επενδύσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει «ζητήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης αρκετά χρήματα ώστε να ενισχύσουμε το θεσμό των ΣΔΙΤ». Ο κ. Καβαλάκης είπε πως μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα ασφαλές θεσμικό πλαίσιο για τις ΣΔΙΤ με περισσότερες από 60 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δικαίωσαν τη γενική γραμματεία. Επιπλέον, στα συγκεκριμένα έργα υπάρχει ταχύτερη αδειοδότηση αφού εντάσσονται στον κατάλογο των στρατηγικών επενδύσεων. Υπενθύμισε πως στους διαγωνισμούς για έργα ΣΔΙΤ υπάρχει και σοβαρός ανταγωνισμός, αφού κατά μέσο όρο έξι σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση των διαγωνισμών και τρία κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές στη δεύτερη φάση.
Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 14 συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 722 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη είναι σειρά διαγωνισμών κυρίως για κτιριακά έργα όπως για τα σχολεία και άλλα υποδομές του δήμου Χανίων (34 εκατ. ευρώ), της Ακαδημίας Αθηνών (59 εκατ.), των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης (209 εκατ.), αντίστοιχο έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (92 εκατ.) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (105 εκατ.) καθώς και το Κέντρο Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας στο οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ (58,5 εκατ.) αλλά και τα 13 επιχειρησιακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας (120 εκατ. ευρώ).
Πρόσφατα υπογράφηκε υπουργική απόφαση που ενεργοποιεί τη συνεργασία με την EBRD για έργα τεχνικής βοήθειας και συμβουλευτικών υπηρεσιών για έργα ΣΔΙΤ ώστε να στηριχθούν δήμοι και περιφέρειες που δεν έχουν εμπειρία σε αντίστοιχα έργα.