ΓΔ: 1419.51 -0.80% Τζίρος: 146.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Φώτο: ΤΑΙΠΕΔ

Αλλάζουν τα σχήματα διεκδίκησης της υπόγειας αποθήκης αερίου

Λίγο πριν την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ, ενώ παραμένει άγνωστο με ποιον συμμαχεί η Energean.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο διαγωνισμό για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, για τον οποίον η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών είναι αύριο, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου για την α’ φάση του διαγωνισμού, τα επενδυτικά σχήματα που θα διεκδικήσουν το ιδιαίτερα σημαντικό asset για τη διακίνηση αερίου και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, φαίνεται να αλλάζουν ριζικά.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κατέβει τελικά στο διαγωνισμό με τον ΔΕΣΦΑ και όχι με την Energean, όπως σχεδίαζε αρχικά. Από την άλλη, ο προηγούμενος εταίρος της για τον διαγωνισμό, η Energean προετοιμάζεται και εκείνη να κατέβει στο διαγωνισμό, κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό τη σύνθεση του επενδυτικού σχήματος που θα δούμε τη Δευτέρα.

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές, λένε στο Βusiness Daily ότι η τελική σύσταση του σχήματος αυτού θα είναι έκπληξη που δεν μπορεί να προβλεφθεί μέχρι στιγμής, παρά τα όσα γράφονται για συζητήσεις της εταιρείας με μεγάλους ελληνικούς ομίλους. Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, το κοίτασμα φυσικού αερίου Νοτίου Καβάλας στο Θρακικό Πέλαγος είναι σε χρήση από την Energean.

Χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό το παρασκήνιο των αλλαγών, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές έπαιξε η απόφαση της γαλλικής Storengy (Engie) να μην κατέβει τελικά στο διαγωνισμό. Η γαλλική εταιρεία ήταν το τρίτο μέλος του επενδυτικού σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σημαντικό είναι το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για τη συνέχιση της παρουσίας της Energean στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο αποτελεί υποδομή στρατηγικής σημασίας και για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα διακινείται μέσω της Αλεξανδρούπολης, όπου θα λειτουργήσει ο σταθμός αεριοποίησης.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φράνσις Φάνον, αρμόδιου για τους Eνεργειακούς Πόρους στην Καβάλα, μαζί με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη,  έγινε ενημέρωση για την πρόταση της Energean για την Υπόγεια Αποθήκη, την οποία παρουσίασαν ο κ. Nick Witney, Εμπορικός Διευθυντής, ο κ. Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος και ο κ. Κώστας Ιωαννίδης, Διευθυντής Εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Καβάλας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τις εγκαταστάσεις της Energean στον Κόλπο της Καβάλας, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας με ποσοστό σχεδόν 20% είναι το μεγάλο αμερικανικό fund ThirdPoint, είχε επισκεφθεί ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο τότε υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Μαρκ Μενέζες, ενώ ακριβώς δύο χρόνια πιο πίσω, τον Σεπτέμβριο του 2016, τις εγκαταστάσεις είχαν επισκεφθεί στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής την τότε Γενική Πρόξενο κ. Ρεμπέκα Φονγκ.

Άλλωστε η Energean ήταν εκείνη που παρουσίασε (το 2011) την πρώτη μελέτη για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας σε Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου.

Το ενταγμένο στα ενεργειακά projects κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο (PCI) έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και θεωρείται ως κλειδί για την χώρα μας και συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα της συνεχούς αύξησης της γεωπολιτικής σημασίας της τελευταίας, ειδικά με φόντο τις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησής τους από την ευρωπαϊκή αγορά. 

Η Ελλάδα ως τώρα εισάγει το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει – περίπου 5 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για το 2019. Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου θα ήταν δυνατό να αποθηκεύει έως 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο με παράδοση έως 9 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Ως βασικά πλεονεκτήματα της δημιουργίας της Υπόγειας Αποθήκης προσδιορίζονται:

  1. η δημιουργία και η διατήρηση για περίπου έξι συνεχείς μήνες αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο (σήμερα η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοια αποθέματα),
  2. η εξασφάλιση συνεχούς τροφοδοσίας των καταναλωτών με αέριο ακόμη και σε περιόδους διακοπής της ροής από τους αγωγούς,
  3. η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της σε φυσικό αέριο
  4. η προστασία της χώρας έναντι των διακυμάνσεων τιμών και της μεταβολής των συνθηκών τόσο στην αγορά του αερίου μέσω αγωγών όσο και του υγροποιημένου αερίου (LNG),
  5. η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, καθώς η Καβάλα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο διέλευσης αγωγών που μεταφέρουν αέριο προς την Ευρώπη,
  6. η ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της χώρας, όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,
  7. η ενίσχυση των προοπτικών συνέχισης της δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα πληρώνει και το κράτος για την αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας

Προσπάθεια του υπουργείου Ενέργειας για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις που θα φτάσουν στους καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Ανοίγει ο δρόμος για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή στήριξη η Αποθήκη Αερίου της Καβάλας

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να περιληφθεί και η αποθήκευση υδρογόνου στον σχεδιασμό, αλλά είναι αμφίβολο αν θα περιληφθεί το έργο στη λίστα ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Υπό αμφισβήτηση και η οικονομική βιωσιμότητα.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόσχεση για γεωτρήσεις - εξπρές στην Ελλάδα, τι θα γίνει με την Κρήτη

Ολοκλήρωση ερευνών εντός 7ετίας υπόσχεται η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Σεισμικές έρευνες στη νότια Κρήτη το φθινόπωρο ανακοινώνει η κυβέρνηση. Πώς η γραφειοκρατία μπλοκάρει τα επενδυτικά προγράμματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κρύωσε» το ενδιαφέρον επενδυτών για την αποθήκη αερίου της Καβάλας

Για να γεμίσει η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου με τις σημερινές τιμές υπολογίζονται ότι χρειάζονται 800 εκατ. ευρώ. Πολλές οι αβεβαιότητες για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ και το κόστος κατασκευής.