ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Τίθεται σε λειτουργία η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας πραγματοποίησε ο ΟΒΙ.

Στη τελική ευθεία μπαίνει η λειτουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Η δημιουργία της, οδηγεί στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος κατάθεσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, υλοποιώντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ.

Αναμένεται να συμβάλει στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της χώρας σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αρμοδιότητας του ΟΒΙ.

«Το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια. Πρέπει να δούμε την πολιτική ως σκυταλοδρομία και όχι ως αγώνα δρόμου», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην σημερινή πανηγυρική εναρκτήρια εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΑΒΙ) που διοργάνωσε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Ο υπουργός επεσήμανε το παραπάνω, εξηγώντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι, ό,τι σωστό έχει γίνει στο παρελθόν να το συνεχίσει και να το αναπτύξει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Όπως είπε, «Οτιδήποτε καλό έχει συμβεί από το παρελθόν, δεν σταματάει επειδή υπάρχει κυβερνητική αλλαγή».

Νίκος Παπαθανάσης: «Έτσι προχωράει η τεχνολογία παραπέρα»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι η κατοχύρωση κάποιου πνευματικού δικαιώματος φέρνει όφελος σε αυτόν που κατοχυρώνει το σήμα, αλλά δίνει και ένα κίνητρο να προχωρήσει η τεχνολογία παραπέρα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της Ακαδημίας για να υπάρχουν και στη χώρα μας τα εξειδικευμένα εκείνα στελέχη που θα διευκολύνουν τους επιχειρηματίες, νέους και παλιούς, στην κατοχύρωση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας και των εμπορικών σημάτων τους.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ανέφερε ότι έγινε μια συστηματική προσπάθεια κι ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της ακαδημίας και πρόσθεσε: «Χαίρομαι για το πώς υποδέχθηκε την προσπάθεια αυτή η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να οφεληθεί η κοινωνία».

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια ΟΒΙ, Κατερίνα Μαργέλου, υπογράμμισε ότι οι τομείς των τεχνολογιών αιχμής αποτελούν πολύτιμα εφόδια για την επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Δρ. Πρόδρομος Κ. Τσιαβός, τόνισε ότι στη διεθνή κοινότητα, η τάση είναι να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι καταθέσεις σημάτων, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων αφορά στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, και από αυτές τις χώρες είναι και η μεγαλύτερη εισροή πατεντών. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε πού θα τοποθετηθεί η χώρα μας» σημείωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι εφαρμογές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δείχνουν επιθετική άνοδο της τεχνολογίας, όχι μόνο στην κατάθεση σημάτων αλλά και στις ανάγκες που δημιουργούνται για τον έλεγχο αυτών των εγγράφων και πατεντών. Υπάρχει ανάγκη για τη χρήση τεχνολογίας και από τους εξεταστές, ενώ είναι επιβεβλημένη η διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ - και σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσει η ακαδημία. Η ακαδημία θα διαδράσει και με άλλες πρωτοβουλίες στην περιφέρεια, καθώς και με τη δραστηριοποίηση του εθνικού συμβουλίου βιομηχανικής ιδιοκτησίας και θα ακολουθήσει και σειρά πρωτοβουλιών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, ο κ. Τσιαβός ανέφερε ότι η ακαδημία θα έχει δίδακτρα, «αλλά θα έχει και υποτροφίες».

Η ακαδημία

Η ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα αριθ. 31/2019 (ΦΕΚ 56/Α/5-04-2019), είναι αυτοτελής υπηρεσία του ΟΒΙ, επιτελεί δημόσια αποστολή και αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας.

Η δημιουργία της, οδηγεί στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος κατάθεσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, υλοποιώντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ και αναμένεται να συμβάλει στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της χώρας σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αρμοδιότητας του ΟΒΙ. Επιπλέον, συνιστά ευκαιρία για την προσέλκυση σχετικών επαγγελματιών από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με δεδομένη την μοναδικότητα ενός τέτοιου τύπου Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην περιοχή.

Η Ελληνική Ακαδημία ΒΙ πρόκειται να λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ), με ομόλογες ακαδημίες άλλων κρατών και με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), με ανώτατα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς, επιφορτισμένους με συναφή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, μετέχοντας έτσι στο διεθνές γίγνεσθαι των θεσμών, οργανισμών και επαγγελματιών, που δρουν στο πεδίο του δικαίου της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, για την υποστήριξη ενός αναπτυξιακού μοντέλου βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και με έμφαση στην οικονομία της γνώσης.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έναρξης λειτουργίας της ακαδημίας, έχουν πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστικές ενέργειες για προγραμματικές συμφωνίες με τους ακόλουθους οργανισμούς:

- Εuropean Patent Organisation (EPO)

- European Public Law Organisation (EPLO)

- Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)

- World Intellectual Property Organisation (WIPO)

- Centre for International Intellectual Property Studies (CEIPI - Πανεπιστήμιο Στρασβούργου). Για την εκπλήρωση των σκοπών της, το προεδρικό διάταγμα προβλέπει ότι η ακαδημία οργανώνει μαθήματα, συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια, εκπαιδευτικές πλατφόρμες (workshops) καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε τεχνολογίες εκμάθησης εξ αποστάσεως (e-learning), παρέχοντας χώρο ανάπτυξης επαγγελματικών γνώσεων και ανταλλαγής ιδεών σχετικών με τη βιομηχανική ιδιοκτησία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα γίνεται ο αγαπημένος τόπος των επενδυτών

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει έμπρακτα και με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης την εγχώρια παραγωγή, υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψης στην βιομηχανία σχολικών ειδών Θ.Κ.Σκαγιάς ΑΒΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Θα έρθουν επενδύσεις 5 δισ. ευρώ από την Pfizer

Ο υπουργός χαρακτήρισε ακόμη ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη το γεγονός ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer επέλεξε την πόλη για να ιδρύσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για την τεχνητή νοημοσύνη.
Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερσυνταγογράφηση 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, βαριά πρόστιμα σε γιατρούς

Αποκαλύψεις από τον Άδ. Γεωργιάδη, αυστηρό μήνυμα από Μητσοτάκη: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές».