Σε κινήσεις για να ξεπεράσει το «μποτιλιάρισμα» απλήρωτων συντάξεων και οφειλών του Δημοσίου προχωρά το οικονομικό επιτελείο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με περισσότερες από 117.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αντί να μειώνονται, έχουν εκτιναχθεί κατά 30% και οι επιστροφές φόρων που καθυστερούν για λιγότερες από 90 ημέρες είναι αυξημένες κατά 58%.
Το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκκαθάριση αιτήσεων συνταξιοδότησης και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρουσιάζοντας τις επόμενες ημέρες ένα πειστικό σχέδιο στους θεσμούς, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται πάντα σε υψηλή προτεραιότητα των θεσμών και του Eurogroup, με τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά να μην έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τη συνέπεια του Δημοσίου στις υποχρεώσεις του.
Το θέμα αποκτά ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα, δεδομένου ότι από την 8η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, που θα συνταχθεί το επόμενο διάστημα, θα εξαρτηθεί αν θα «ανάψει πράσινο» το Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης επιστροφής κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας στόχος είναι ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων μέσα στο 2021 με βασικό μοχλό την πλατφόρμα «Ψηφιακή Σύνταξη Άτλας» που παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης απονομής σύνταξης. Προς το παρόν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα υποβάλλονται αιτήσεις μόνο για απονομή συντάξεων γήρατος σε αγρότες και αίτηση μεταβίβασης λόγω θανάτου.
Παράλληλα, λόγω της συνεχιζόμενης συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θεσπίστηκε η αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης. Επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 117.876 και οι επικουρικές σε 57.101.
Επιδείνωση λόγω πανδημίας
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, οι εκκρεμείς συντάξεις καταλαμβάνουν «ξεχωριστή θέση στην οποία αποτυπώθηκε έντονα η επίπτωση της υγειονομικής κρίσης, καθώς επηρεάστηκε από τον περιορισμό του εμπλεκόμενου προσωπικού κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές του έτους είχε σημειωθεί αξιόλογη αύξηση του αριθμού των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης».
Στην 7η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας σημειώνεται ότι η αύξηση που παρατηρείται θα έχει ως αποτέλεσμα το εναπομείναν ποσό των ληξιπρόθεσμων συντάξεων να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους έναντι στόχου για 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση τους.
Οι οφειλές σε ιδιώτες
Αντίστοιχες κινήσεις δρομολογούνται και για την εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες σημείωσαν μικρή αύξηση, φτάνοντας στα 1,72 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.
Όπως φαίνεται στον πίνακα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, πάντως, φαίνεται ότι φέτος έχει εκτροχιαστεί η προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ενώ από το τέλος του 2018, ως το τέλος του 2019, είχαν μειωθεί από 1,498 δισ. ευρώ σε 1,329 δισ. ευρώ, στη συνέχεια ακολούθησαν έντονα αυξητική πορεία και ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2020.
Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ από 746 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αφορά χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα οποία κατέγραψαν μικρή μείωση σε 432 εκατ. ευρώ από 448 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 790 εκατ. ευρώ από 753 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
Η διόγκωση των απλήρωτων επιστροφών φόρου κάτω των 90 ημερών είναι σημαντική, σύμφωνα με τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, καθώς από 296 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 εκτινάχθηκαν κατά 58%, στα 469 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2020.