ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η Υγεία γίνεται ψηφιακή: Το σχέδιο για Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να μετατραπεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος σε ένα αποθετήριο εγγράφων που θα καταγράφει όλα τα στοιχεία κάθε ασθενούς.

Να ολοκληρώσει έργα τεχνολογίας που παραμένουν ημιτελή ή στα σχέδια εδώ και χρόνια στον τομέα της υγείας, όπως ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα επιχειρήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση. Στον ίδιο κατάλογο, των έργων άμεσης προτεραιότητας, μπαίνει και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας που έχουν μείνει κάποιες …δεκαετίες πίσω! 

Χωρίς τεχνολογικά συστήματα στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, κ.α. δεν πρόκειται να λειτουργήσει πλήρως ούτε ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, ούτε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ακόμα και σήμερα μόνο ένα στα δύο νοσοκομεία της χώρας έχουν σε παραγωγική λειτουργία τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς κάποιο σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και επεξεργασίας ιατρικών εξετάσεων – όπως ακτινογραφίες - και άλλων δεδομένων. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αν ληφθεί υπόψη πως αρκετά από τα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στα ελληνικά νοσοκομεία δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Σήμερα ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ενημερώνεται από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, έχει ενεργοποιηθεί για μικρό ποσοστό πολιτών και ο βαθμός ενημέρωσής του από γιατρούς επαγγελματίες υγείας είναι πολύ χαμηλός, αφού λειτουργεί κυρίως ως εργαλείο καταγραφής μιας ιατρικής επίσκεψης σε κάποιο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Δημοσίου.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη βοήθεια και του Μεγάρου Μαξίμου που θεωρεί το έργο ως πρώτης προτεραιότητας, υποστηρίζουν πως με την αναβάθμιση ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα μετατραπεί σε «ένα αποθετήριο εγγράφων που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξιτήρια των νοσοκομείων, τα αποτελέσματα εργαστηριακών και ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων καθώς και τις εκτελεσμένες ιατρικές συνταγές φαρμάκου». Παράλληλα, μέσω του φακέλου «θα διασφαλίζεται η πρόσβαση σε αναλυτικά δεδομένα περιστατικών υγείας (έγγραφα, πορίσματα, ιατρικές εικόνες), κ.α.».

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θεωρείται, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ομως ο κύκλος της συνταγογράφησης παραμένει ελλιπής, γιατί η πληροφορία της εκτέλεσης των εξετάσεων (εργαστηριακών και απεικονιστικών) δεν ενημερώνει το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η επίσπευση της διαλειτουργικότητας του ανωτέρω συστήματος με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχα αναγκαία είναι η ανάπτυξη διαλειτουργικότητας και διεπαφών με τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, για τη συμπερίληψη στο σύστημα συνταγογράφησης των φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε αυτά.

Στο υπουργείο προσθέτουν πως στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση των κινδύνου περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και παράλληλα για τη διευκόλυνση των πολιτών τέθηκε με επιτυχία σε παραγωγική λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων, η οποία διακινείται και εκτελείται αποκλειστικά ψηφιακά, καθιστώντας μη απαραίτητη την εκτύπωση συνταγών. Στην ίδια κατεύθυνση είναι επιβεβλημένο να προωθηθούν το άυλο παραπεμπτικό για εξετάσεις καθώς και η άυλη συνταγή για την προμήθεια αναλώσιμων (π.χ. ταινίες μέτρησης σακχάρου).

Σε συνέχεια της άυλης συνταγής, και με σκοπό την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη για τη γνωστοποίηση συνταγογραφήσεων που πραγματοποιούνται καθώς και την αποστολή ειδοποιήσεων από το σύστημα της Ήλεκτρονικής Συνταγογράφησης, είναι επίσης αναγκαίο να αναπτυχθούν εφαρμογές για προσωπικές φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα με σκοπό την αποφυγή της κοστοβόρας χρήσης SMS.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Ψηφιοποίηση 1,2 δισ. σελίδων δημόσιων αρχείων

Πρόκειται για μια εμβληματική Δράση, η οποία θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε βασικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, όπως η Δικαιοσύνη, η Υγεία, το Κτηματολόγιο, οι πολεοδομίες, η μετανάστευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» στις προβλέψεις για επενδύσεις στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Από 15,1% μειώνεται η πρόβλεψη αύξησης των επενδύσεων φέτος στο 6,7%, όπως αναφέρει το Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Λίγο χαμηλότερα η ανάπτυξη, αλλά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.