Θετικός στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία bad bank εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι «σήμερα είναι ισχυρότερες από ότι πριν δέκα χρόνια. Έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τη μείωση των κόκκινων δανειών. Παρά την πρόοδο αυτή όμως, το ποσοστό των NPL’s είναι με απόσταση το υψηλότερο στην Ευρώπη».
Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με την υποχώρηση του ΑΕΠ, είτε είναι 8% είτε λίγο μεγαλύτερη είτε λίγο μικρότερη, θα οδηγήσει στην αύξηση των κόκκινων δανείων.
«Η δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι μία δυνατότητα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας την εισηγείται και δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη την απορρίπτει. Θα πρέπει όμως να διαμορφωθεί κατά τρόπο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ειδικότερα με τους κανόνες που ρυθμίζουν τις κρατικές ενισχύσεις. Σε άλλες χώρες είδαμε ότι αυτό είναι εφικτό. Γνωρίζω ότι η Κεντρική Τράπεζα από κοινού με την κυβέρνηση θα υποβάλουν ένα σχέδιο στις αρχές Ανταγωνισμού της Επιτροπής πολύ σύντομα. Στη συνέχεια θα δούμε αν αυτές θα αξιολογήσουν την πρόταση θετικά ή όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν έχω λόγο σε αυτό. Πάντως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα δούμε. Σε άλλες χώρες πέτυχε, είναι θέμα σχεδιασμού».
Σε ότι αφορά την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για αμυντικούς σκοπούς ή για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε: «Δεν θέλω να εμπλακώ στη συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες, αυτό είναι θέμα της χώρας. Οπως όμως καταλαβαίνω εγώ τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα πρέπει να αξιοποιηθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μιλώ για επενδύσεις που ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ωστόσο, όταν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιούνται για αυτόν τον σκοπό, απελευθερώνονται πόροι για άλλους σκοπούς».