Σε ρυθμό… αναδρομικών μπαίνει το υπουργείο Εργασίας, καθώς όπως όλα δείχνουν για το 10άμηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις, πρέπει να επιστραφούν.
Μπορεί οι αποφάσεις του ΣτΕ να… γλιτώνουν τη νέα κυβέρνηση από πρόσθετους «μπελάδες», όμως δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν την πρόσθετη επιβάρυνση ύψους κοντά στα 4 δισ. ευρώ που προκύπτει από την ανωτέρω περίοδο.
Άλλωστε ο «νόμος Κατρούγκαλου» τέθηκε σε ισχύ στις 13 Μαΐου 2016, άρα δημιουργούσε από την πρώτη στιγμή ένα κενό, σε σχέση με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, που είχε εκδοθεί στις 10 Ιουνίου 2015.
Συνεπώς, οι… παροικούντες την Σταδίου 29 γνώριζαν ότι είναι πολύ πιθανό για το δεκάμηνο κενό που έχει δημιουργηθεί να χρειάζεται να επιστραφούν ποσά στους δικαιούχους, όπως και αναμένεται να συμβεί.
Η στόχευση που έχει υπάρχει είναι τα ποσά αυτά να επιστραφούν σε δόσεις, αρχής γενομένης από το 2020 και μετά. Οι δόσεις αναμένεται να είναι από 60 και άνω, χωρίς ακόμα να έχει καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια ο τελικός αριθμός τους.
Άλλωστε, η μετάθεση των πληρωμών ακόμη και σε βάθος πενταετίας είναι απολύτως απαραίτητη για να κατανεμηθεί ισορροπημένα η επιβάρυνση του προϋπολογισμού και να μην τιναχθεί στον αέρα η εκτέλεσή του. Με εξόφληση σε βάθος πενταετίας,η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα είναι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.
Υπάρχει το ενδεχόμενο, ακόμα και εντός του μήνα να προκύψουν οι οριστικές αποφάσεις που θα δίνουν την ευκαιρία στα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων να γνωρίζουν με ακρίβεια πώς θα γίνουν οι επιστροφές των ποσών που δικαιούνται.
Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προγραμματιστεί και η πρόσθετη επιστροφή ποσών που προκύπτει για τις επικουρικές συντάξεις που περικόπηκαν το 2016 και αφορούν περίπου 260.000 δικαιούχους.
Ακριβέστερα, αφορούν όλους εκείνους που είχαν άθροισμα, κύριας και επικουρικής σύνταξης, μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ και τώρα θα πρέπει να περιμένουν ότι θα λάβουν πίσω τα ποσά που έχασαν.
Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές αυτές τις παρεμβάσεις στην επικουρική ασφάλιση και έτσι, θα επιστραφούν ποσά στους ανωτέρω δικαιούχους. Το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας είναι ένα εξάμηνο από τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ για να νομοθετήσει ανάλογα.
Στόχος είναι η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί άτυπα στο υπ. Εργασίας για το θέμα να έχει έτοιμο το πλάνο της επιστροφής χρημάτων, έως το τέλος του έτους, το αργότερο.