ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:38:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Χαράτσι» 70% από το κράτος στη φαρμακοβιομηχανία

Οι υψηλές φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις αποτελούν «βαρίδι» για τον κλάδο. Μόνο από το clawback η επιβάρυνση φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ για το 2019. Ποια είναι τα συμπεράσματα έρευνας του ΙΟΒΕ.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μετά την πανδημία βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία όπου συζητείται να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δίνοντας περισσότερο βάρος στην μεταποίηση. Το ελληνικό φάρμακο ενισχύθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς όχι μόνο κατάφερε να ανταποκριθεί στις εγχώριες ανάγκες αλλά και να αυξήσει την εξαγωγική του παρουσία δίνοντας στήριξη στην οικονομία της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ για την «Φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική» επιβεβαιώνεται η μεγάλη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όπου αναμένεται μια μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στα επόμενη χρόνια, με το κράτος να ενισχύει με ένα μικρό ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές χρημάτων στις φαρμακευτικές.

«Βραχνάς» ωστόσο αποδεικνύεται η υπερφορολόγηση που περιορίζει τον κλάδο καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσω και των rebate και clawback φτάνουν στο 70%. Χαρακτηριστικά το clawback για το 2019 θα ανέλθει στο 1,8 δισ. ευρώ που είναι το τριπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως σημειώνει η έκθεση του ΙΟΒΕ, πολύ σημαντικό είναι να υπάρξει σωστή κατανομή και εξορθολογισμός των επιστροφών, και να δοθούν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις, ενώ απαραίτητη είναι και η μεγαλύτερη διασύνδεση της βιομηχανίας με τα πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων υπογράμμισε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει το 20% της αγοράς στην Ελλάδα, ενώ αυξάνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον παρά το γεγονός πως δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες. Παράλληλα, τόνισε πως οι παραγωγικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων που αναμένονται στην επόμενη 4ετία μπορούν να δημιουργήσουν μια πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας. 

Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε την συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα καθώς η Ευρώπη είδε τα τοπικά lockdown να οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων και υλικού, με πολλές Τρίτες χώρες όπως η Ινδία να επιβάλλουν απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες εγχώριες ανάγκες. Παράλληλα ο κ. Τρύφων σημείωσε πως «τα κλειστά σύνορα και οι υπερτιμολογήσεις έδειξαν την ανάγκη να υπάρξουν εγχώριες παραγωγές φαρμάκων».

Η κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία άνοιξε την πόρτα της ευκαιρίας στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για να αναπτυχθούν και να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπήρξε υπερδιπλασιασμός των επενδύσεων στην φαρμακοβιομηχανία το 2020, ενώ την επόμενη τετραετία αναμένεται να επενδυθούν περίπου 400 - 600 εκατ. ευρώ στον κλάδο. Ωστόσο υπογράμμισε το γεγονός πως δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε ένα κλάδο που στενάζει από την υπερφορολόγηση, ζητώντας να υπάρξει εξορθολογισμός και άρση των αντικινήτρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 15% των δαπανών για φάρμακα, η βιομηχανία πληρώνει τον λογαριασμό

Μέσα από το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών, οι εταιρείες πλήρωσαν το 2023 για δεύτερη χρονιά περισσότερα από το κράτος για τη φαρμακευτική δαπάνη. Μεγάλα βάρη επωμίζονται και οι ασθενείς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αντεπίθεση οι χονδρέμποροι φαρμάκων κατά πολυεθνικών και επιτήδειων

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που λειτουργούν φαρμακαποθήκες καταγγέλλουν ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από πολυεθνικές, οι οποίες ήδη ελέγχονται από τις αρχές και επισημαίνουν την ύπαρξη εταιρειών - σφραγίδων.
Οπτικη Ινα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνά ακόμη και τον ένα μήνα η αναμονή για μια σύνδεση τηλεφώνου

Τα δίκτυα εκσυγχρονίζονται, αλλά οι χρόνοι ολοκλήρωσης νέων συνδέσεων γυρίζουν στο παρελθόν. Στην Αττική το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο χρειάζονται οι πάροχοι για να ανταποκριθούν σε παράπονα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανοίγει παράθυρο χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις

Η πλατφόρμα STEP αξιοποιεί και κατευθύνει τους πόρους από 11 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σε καινοτόμες επενδύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην οικονομία και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αυτονομία.