ΓΔ: 2064.64 -0.50% Τζίρος: 43.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:55:35
Φωτο: Shutterstock

Οι δήμοι που προστέθηκαν στα χρηματοδοτικά προγράμματα για την απολιγνιτοποίηση

Τα σχέδια δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα θα περιλαμβάνουν και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτιρίων.

Η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση επεκτείνεται σε περισσότερους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας με τις σχετικές αποφάσεις να εκδίδονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και ύστερα από συνεννόηση του συντονιστή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστή Μουσουρούλη με τη Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, επεκτείνεται ο κύκλος των δυνητικών δικαιούχων των δύο προκηρύξεων του Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση που είναι σε εξέλιξη, (για τα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα και την Κυκλική Οικονομία) και στους υπόλοιπους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας που είναι δικαιούχοι λιγνιτικού πόρου.

Κατά συνέπεια, δυνητικοί δικαιούχοι θα είναι και οι Δήμοι Βοΐου, Βελβεντού, Σερβίων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Οι σχετικές αποφάσεις του Πράσινου Ταμείου θα εκδοθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι δύο αυτές προκηρύξεις εκδόθηκαν από το Πράσινο Ταμείο τον Ιούλιο και υλοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη έχουν ενταχθεί οι προτάσεις των Δήμων Κοζάνης και Μεγαλόπολης, ενώ αξιολογούνται προς άμεση ένταξη και αυτές των Δήμων Εορδαίας, Φλώρινας και Αμυνταίου. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσω των Σχεδίων Δράσης για την Κυκλική Οικονομία προωθούνται καινοτόμες μέθοδοι για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσω ανάπτυξης τοπικής «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων, που καλύπτονται από τα Σχέδια δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα είναι η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτιρίων, προώθηση μονάδων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και επιχειρήσεις, καθώς και δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ στέλνει αποστολή στην Ουκρανία για ενίσχυση κατά της διαφθοράς

Το ΔΝΤ στέλνει αποστολή στην Ουκρανία για νέες χρηματοδοτικές συζητήσεις, ενώ εντείνονται οι δράσεις κατά της διαφθοράς μετά από σκάνδαλο 100 εκ. δολαρίων, που έφερε ελέγχους σε κρατικές εταιρείες και συλλήψεις υπόπτων.
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
ΑΓΟΡΕΣ

Ambrosia Capital: Τιμή-στόχος 12,55 ευρώ για ΔΑΑ με σύσταση «Αγορά»

Η Ambrosia Capital δίνει σύσταση «Αγορά» για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με τιμή-στόχο 12,55 ευρώ και περιθώριο ανόδου 28%, καθώς η επιβατική κίνηση, οι επενδύσεις και τα μη αεροπορικά έσοδα ενισχύουν την προοπτική του.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει δάνειο από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για Ουκρανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε τρεις τρόπους χρηματοδότησης της Ουκρανίας, με προτιμότερη λύση δάνειο που θα βασίζεται σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ανέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Φωκίων Καραβίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας (Eurobank): Προτεραιότητα η αξιοποίηση κονδυλίων Ταμείου Ανάκαμψης

Η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί βασική πρόκληση για το 2024, δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, σημειώνοντας ότι μόνο το 56% έχει εκταμιευθεί στην Ευρώπη και ότι στην Ελλάδα η απορρόφηση μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.