Περιθώριο μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας έχουν πάνω από 200.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά την παράταση της προθεσμίας που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, δεν αλλάζει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος και συνεπώς όσοι υποβάλλουν δήλωση τη Δευτέρα θα πρέπει την ίδια μέρα να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί.
Μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 6.150.704 φορολογικές δηλώσεις και είχαν εκδοθεί 8.506.880 εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό για το σύζυγο και τη σύζυγο.
Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι:
- Σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019. Ο μέσος όρος αγγίζει τα 1.100 ευρώ ενώ το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 3.081.491 φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα υπερβαίνει τα 3,22 δις. ευρώ.
- Μόνο το 12,35% των φορολογούμενων ή 1.050.222 έχουν επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 334 ευρώ. Το ποσό της επιστροφής αναμένεται να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία ενώ για τους υπόλοιπους θα κατατεθεί στο τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.
- Για τους μισούς φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης ήταν μηδενικό.
Επισημαίνεται ότι με βάση το νόμο όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ αλλά και τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% που θα τρέχει κάθε μήνα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντάς την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.
Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες από την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων δεν αλλάζει ούτε το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος ούτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του φόρου, αλλά μόνο ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία για τον φορολογούμενο και τα μέλη της οικογενείας του, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.
Αναλυτικότερα:
- Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
- Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, κατ' αρχήν, με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι υπολογίζονται επί του φόρου που προκύπτει με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.
- Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
- Εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα τον χρεώσει επιπλέον και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.
Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν:
- Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ., βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι.
- Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
- Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας (τόκοι, ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.).
Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει, π.χ., δευτερεύουσα κατοικία / επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Ενήλικα τέκνα (άνω των 18 ετών) που αποκτούν εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη (π.χ. φοιτητές κ.λπ.). Συνεπώς, καμία πλέον εξαίρεση στην υποχρέωση για δήλωση εισοδήματος. Καθιερώνεται καθολικό ηλικιακό κριτήριο.
- Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα. Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μία δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και μία δήλωση από τον πτωχό για την τυχόν μη πτωχευτική περιουσία και εισοδήματα ηλεκτρονικά.
- Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
- Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
Δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και οι κεκαρμένοι μοναχοί (εκτός μονών - ασκητές) για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.