«Παγωμένες» είναι οι εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις του Ην. Βασιλείου τον τελευταίο μήνα. Η σειρήνα του συναγερμού δεν θα σταματήσει να ηχεί στις 31 Οκτωβρίου, αλλά φαίνεται ότι θα ασχοληθούμε και με νέα προβλήματα που θα ξεπηδήσουν μετά την 31η Οκτωβρίου, όποια και εάν είναι η εξέλιξη στο Brexit.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, ο αχαρτογράφητος χώρος του Brexit δεν επιτρέπει ούτε μεγάλες παραγγελίες από την βρετανική πλευρά, ούτε ανάληψη μεγάλου ρίσκου πιστώσεων από την ελληνική πλευρά. Ενδεικτικά, η ασφάλιση έναντι πιστωτικού κινδύνου που είναι το κυριότερο εργαλείο σε δύσκολες οικονομικά περιόδους, έχει ατονήσει σε ότι αφορά τα συμβόλαια ελληνικών επιχειρήσεων με βρετανικές. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει και κανείς δεν θέλει να αναλάβει μεγάλο ρίσκο σε περίπτωση που οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν αθέτηση πληρωμών από βρετανικές.
Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Αγγλίας, 1 στις 6 βρετανικές επιχειρήσεις δεν αισθάνεται άνετα με το ενδεχόμενο ενός hard Brexit. Επίσης από τον Σεπτέμβριο (Q3) οι δείκτες επενδύσεων δείχνουν ότι για το επόμενο 12μηνο θα είναι αρνητικοί, όπως αναφέρει η Euler Hermes, η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης πιστωτικού κινδύνου στην Ευρώπη (θυγατρική της Allianz). Σύμφωνα με έρευνα ανάμεσα σε 2.500 επιχειρηματίες παγκοσμίως της Euler Hermes, το 35% θεωρούν το Brexit ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επόμενη χρονιά. Για την Ελλάδα, το κόστος από ένα άτακτο Brexit μπορεί να διαμορφωθεί (με βάση παλαιότερες μελέτες) από 0,3% έως και 1% του ΑΕΠ.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε για τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας Έλληνας εξαγωγέας σε πρόσφατη εκδήλωση στο Ελληνο-βρετανικό Επιμελητήριο:
«Βιώνουμε την ελληνική κρίση του 2015 από την ανάποδη. Όπως τότε κανείς δεν ήθελε συναλλαγές με ελληνικές επιχειρήσεις με πίστωση, έτσι και σήμερα ακόμη και οι καλύτεροι Βρετανοί εμπορικοί εταίροι μας αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους ευρωπαίους συνεργάτες τους». Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κίνδυνος πτώχευσης της βρετανικής οικονομίας (country risk) είναι ανύπαρκτος, αλλά ο βραχυπρόθεσμος επιχειρηματικός κίνδυνος είναι μεγάλος. Αν στον κίνδυνο του άτακτου Brexit που θα ταρακουνήσει τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας, προστεθούν και τα προβλήματα που προέκυψαν από το «κανόνι» της Thomas Cook, τότε οι επιχειρηματικές ανησυχίες αυξάνονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ΞΕΕ, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία της Κρήτης, της Ρόδου και της Κέρκυρας που έγιναν μετά το πρόβλημα της Thomas Cook , συμπεριέλαβαν και ρήτρες για το Brexit. Επίσης, αυξήθηκαν οι προκαταβολές που ζητούσαν οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού από τους βρετανούς tour operators. Στους κλάδους των τροφίμων έχουν μειωθεί οι παραγγελίες σύμφωνα με πληροφορίες κατά 20-30% μόνο τον Σεπτέμβριο σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων.