ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων

Στην «μάχη» για την ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά κατοικίας ρίχνονται οι αφορολόγητες γονικές παροχές ποσών για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Τρόπους για την τόνωση των αγοραπωλησιών στην αγορά ακινήτων αναζητά το οικονομικό επιτελείο, καθώς κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οι αγοραπωλησίες έχουν περιοριστεί κατακόρυφα, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και κυρίως της ψυχολογίας στην κτηματαγορά.

Με δεδομένο ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό θα πρέπει να θεωρείται χαμηλό, τουλάχιστον μέχρι το 2021, το βάρος πέφτει στο εγχώριο αγοραστικό κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η πρόσφατη ρύθμιση με την οποία καθιερώνεται η δυνατότητα των γονέων να προχωρούν σε δωρεές ποσών στα παιδιά τους, σχεδόν αφορολόγητα. Συγκεκριμένα, με βάση την σχετική διάταξη, η οποία ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, καταργείται ο φόρος 10% που επιβαλλόταν μέχρι πρότινος αυτοτελώς στην γονική παροχή χρηματικών ποσών από το πρώτο ευρώ. Προϋπόθεση είναι το ποσό που θα λάβουν τα παιδιά από τους γονείς τους, να χρησιμοποιηθεί για την αγορά πρώτης κατοικίας. Τότε, η φορολόγηση γίνεται με βάση την κλίμακα των γονικών παροχών, κάτι που σημαίνει ότι τα πρώτα 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητα.

Ουσιαστικά με την ρύθμιση αυτή, προσφέρεται η δυνατότητα αφορολόγητης οικονομικής βοήθειας προς νέα ζευγάρια / νοικοκυριά, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι. Πρόκειται για ένα βασικό πρόβλημα, που έχει προκύψει τα τελευταία 10-15 χρόνια, όταν οι πολύ υψηλές τιμές των κατοικιών (αρχικά) και στη συνέχεια η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, είχε υποχρεώσει την συντριπτική πλειονότητα των νέων ζευγαριών στην λύση της ενοικίασης. Εφόσον δηλαδή δεν υπήρχε κάποιο ήδη υφιστάμενο ακίνητο στην οικογένεια, που να μπορεί να στεγάσει το νέο ζευγάρι, η λύση ήταν η ενοικίαση, εκτός κι αν μπορούσαν οι γονείς να συνδράμουν οικονομικά και να καταστεί έτσι εφικτή η απόκτηση κατοικίας.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς κατοικίας, τα τελευταία χρόνια, τα νέα ζευγάρια προχωρούσαν σε αγορά ακινήτου, μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή μόνο όταν το αποκτούσαν για λογαριασμό τους οι γονείς τους και στην συνέχεια τους το παραχωρούσαν προς χρήση, ή όταν τους συνέδραμαν οικονομικά, συχνά μπαίνοντας και ως εγγυητές σε τυχόν τραπεζικό δανεισμό. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση δρα ιδιαίτερα στοχευμένα και διευκολύνει την παραπάνω πρακτική, χωρίς να υπάρχει ο φόβος της φορολογικής επιβάρυνσης. Με τον τρόπο αυτό, ενθαρρύνεται η γονική παροχή χρηματικών ποσών και επιτρέπεται η ακόμα μεγαλύτερη χρήση της για ακόμα υψηλότερα ποσά, καθώς είναι αφορολόγητη μέχρι ενός πολύ σημαντικού ποσού, το οποίο επαρκεί για να στεγάσει την πλειονότητα των νοικοκυριών, ιδίως αν συμπληρωθεί και με ένα στεγαστικό δάνειο, χαμηλού ποσού.

Με βάση την σχετική διάταξη, τα πρώτα 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητα, ενώ για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%. Αν για παράδειγμα, χορηγηθεί ποσό 300.000 ευρώ, ο φόρος θα είναι 1% επί των επιπρόσθετων 150.000 ευρώ από το αφορολόγητο όριο, ήτοι 1.500 ευρώ. Αντίστοιχα, για ποσά από 300.000 έως 600.000 ευρώ, ισχύει φορολογικός συντελεστής 5%, ενώ για ποσά άνω των 600.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται σε 10%.

Πάντως, φορείς του κλάδου σημειώνουν ότι εφόσον το κλίμα στην αγορά δεν βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, θα υπάρξει ένα σημαντικό πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά την ζήτηση, τόσο από την Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, που ίσως να απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα για να “ξεκολλήσει” την αγορά. Ένα εξ αυτών θα μπορούσε να είναι η αναστολή ισχύος πόθεν έσχες, κάτι που ζητούν επί χρόνια οι κατασκευαστές κατοικιών, ή η επιστροφή της δυνατότητας έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα. Ειδικά, το τελευταίο μέτρο, κρίνεται από αρκετούς και ως απαραίτητο, καθώς επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα νιώθουν “θύματα” της συνολικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που έχουν επωφεληθεί από σωρεία ρυθμίσεων και προστατευτικών διατάξεων. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, οι τόκοι του στεγαστικού δανείου που έχουν ήδη πληρωθεί στην τράπεζα, θα πρέπει να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύνεται ο γρίφος με τις «τρελές» αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Πιστοποιημένοι εκτιμητές θα εισηγηθούν στο υπ. Οικονομικών νέες τιμές για περιοχές όπως Ψυχικό -Φιλοθέη και Εκάλη, όπου στο παρελθόν είχαν ορισθεί εξωπραγματικές τιμές για τα ακίνητα που «έπεσαν» με αποφάσεις του ΣτΕ.