Σε ανασχεδιασμό προς το δραστικότερο και σε εμπλουτισμό του νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας προχωρά η κυβέρνηση λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και του κινδύνου μαζικών απωλειών θέσεων εργασίας. Μάλιστα στη μάχη της χρηματοδότησης ρίχνει το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 34,7 δις ευρώ.
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου για τις επόμενες κινήσεις αναχαίτισης του ντόμινο των παρενεργειών από την πανδημία, η βεντάλια των μέτρων ανοίγει συνεχώς με επίκεντρο το τουρισμό, την εστίαση και την απασχόληση όπου οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια.
Οι εισπράξεις από το τουρισμό βυθίστηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ενώ τα στοιχεία για την κίνηση του Αυγούστου διαψεύδουν τις προσδοκίες για διάσωση ενός σημαντικού μέρους των περυσινών εσόδων. Όλα δείχνουν ότι το κοντέρ των απωλειών για όλο το 2020 δείχνει πάνω από 14 δις. ευρώ επιφέροντας πλήγμα περίπου 8% στο ΑΕΠ όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για «αιμορραγία» της τάξης του 5,5%. Ταυτόχρονα ο τζίρος στην εστίαση κατακρημνίζεται και λόγω του νέων περιοριστικών μέτρων ενώ δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος επέκτασης των τοπικών lockdown και σε άλλες περιοχές της χώρας λόγω της αναζωπύρωσης του ιού.
Οι φορείς της εστίασης κάνουν λόγο για βαριές απώλειες με πτώση τζίρου έως και 60%. Το ζοφερό σκηνικό προοιωνίζεται μαζικά λουκέτα στην αγορά από το Σεπτέμβριο και θέτει στη ζώνη υψηλού κινδύνου πάνω από 360.000 εργαζόμενους.
Στο υπουργείο Οικονομικών καταφθάνουν βροχή υπομνημάτων από επιχειρηματίες που ζητούν άμεσες και ισχυρές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της τεράστιας ζημιάς και την αποτροπή κύματος απολύσεων.
Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης στη πραγματική οικονομία και την αγορά εργασίας τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση κλάδων που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Το πλέγμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
- παροχή φθηνής ρευστότητας μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα, τις εγγυήσεις του δημοσίου για τραπεζικά δάνεια και την επιστρεπτέα προκαταβολή
- περιορισμό του λειτουργικού κόστους με νέα μορφής φοροαπαλλαγές για την μείωση του ενοικίου στη επαγγελματική στέγη. «Θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των επιχειρήσεων, με βάση εθελοντικές συμφωνίες, σε κάποιες από τις οποίες θα σηκώνει μέρος του βάρους και το Κράτος, ώστε να γεφυρώσουμε την απόσταση που θα υπάρχει μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Θα υπάρξει διάταξη νόμου που θα περάσουμε από την Βουλή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
- ρυθμίσεις χρεών στο Δημόσιο και αναστολές πληρωμών. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου υπάρχει πρόταση για διεύρυνση της παραμέτρου των χρεών σε εφορία που θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 η 24 δόσεων καθώς και παράταση της πληρωμής της πρώτης δόσης που κανονικά θα πρέπει να καταβληθεί την 1η Ιανουαρίου του 2021.
- παράταση της μειωμένου από το 24% στο 13% ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, στο τουριστικό πακέτο, στους καφέδες, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου
Δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης μίλησε για εξατομικευμένα μέτρα ενώ αναφερόμενος στο μέτωπο της ρευστότητας τόνισε ότι «θα διευρυνθεί η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε και να είναι μεγαλύτερο το ποσό και να υπαχθούν πολλοί περισσότεροι στο μέτρο, αλλά και θα αλλάξουν και κάποιες παράμετροι, ώστε να αξιοποιήσουν το μέτρο και άλλοι ενώ στο επόμενο εγγυοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει περισσότερη στήριξη από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί».
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην απασχόληση καθώς στην αγορά εργασίας πολλαπλασιάζονται οι εστίες κινδύνου για εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους λόγω της βαθιάς ύφεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά πλέον η παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας με τη χορήγηση της ειδικού μηναίου βοηθήματος των 534 ευρώ για ένα ακόμα τρίμηνο ως το τέλος του έτους με επέκταση σε όλους τους πληττόμενους κλάδους. Επίσης φαίνεται ότι κλειδώνει η επιμήκυνση της διάρκειας του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενώ θεωρείται βέβαιη και η παράταση του ειδικού επιδόματος ανεργίας κατά ένα δίμηνο με ταυτόχρονη ενεργοποίηση προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας και κατάρτισης