Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανάκαμψη τύπου V της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε πάνω από 500 οικονομολόγους, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι για νέα lockdowns αντιστρέφουν την πορεία οποιασδήποτε ανάκαμψης.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 680.014 θανάτους και πάνω από 17.638.510 κρούσματα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, Εχθές, καταγράφηκαν 6.469 νέοι θάνατοι και 286.453 νέα κρούσματα παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ (1.442 νεκρούς), Βραζιλία (1.212) και Ινδία (764) να παραμένουν πρώτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι μείωσαν εκ νέου τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία φέτος, προβλέποντας τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της. Από τις αρχές της πανδημίας, οι δημοσκοπήσεις του Reuters ακολουθούν το μοντέλο των επαναλαμβανόμενων υποβαθμίσεων των βραχυπρόθεσμων εκτιμήσεων, με τους οικονομολόγους να αποχαιρετούν την ανάκαμψη που ανέμεναν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για το 2021, ισοπεδώνοντας την ανάμαμψη σε σχήμα V.
Πλέον, εκτιμούν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4% ή 3,4 τρισ. δολάρια φέτος, χάνοντας δύο οικονομίες του μεγέθους του Καναδά και της Αυστραλίας. Πρόκειται για την έκτη διαδοχική υποβάθμιση των προβλέψεων, ενώ τον Ιούνιο προέβλεπαν ύφεση 3,7%. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 5,3% το 2021, ελαφρώς χαμηλότερα από το 5,4% της πρόβλεψης του Ιουνίου. Ωστόσο, οι προσδοκίες βασίζονται στο σενάριο ότι η ασθένεια περιορίζεται, με ελπίδες για εμβόλιο σύντομα.
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 6,5% (το ΔΝΤ εκτιμά ύφεση 4,9%) και η ανάτπυξη το 2021 μόλις 2%.
Πάνω από τους μισούς οικονομολόγους που συμμετείχαν, 75 στους 149, ανέφεραν ότι θα χρειαστούν δύο ή περισσότερα χρόνια για τις οικονομίες για να φτάσουν στα επίπεδα προ Covid-19. 60 αναμένουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια και οι υπόλοιποι 14 λιγότερο από ένα χρόνο.
«Αυτό που απαιτείται είναι ένα εμβόλιο ή σημαντικές ανακαλύψεις στα φάρμακα για να ηανανοίξουν αποφασιστικά οι οικονομίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών - αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει μαγικό ραβδί», ανέφερε ο Jan Lambregts, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών αγορών στη Rabobank.
«Πάνω από έξι μήνες μετά την κρίση, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να φαίνεται διαρκώς διαφορετική λόγω της πανδημίας», σημείωσε ο Christian Keller, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Barclays. «Οι αλλαγές ήταν εμφανείς στη στάση απέναντι στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά επεκτείνονται στο παγκόσμιο εμπόριο, στις αλυσίδες εφοδιασμού, στα διεθνή ταξίδια και στη γεωπολιτική», πρόσθεσε.