«Έξω από την κρίση», είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η κρίση του κορονοϊού διέκοψε μεν μια πολλά υποσχόμενη ανοδική πορεία, αλλά και τώρα η χώρα «δεν αφήνει την πανδημία να την αποθαρρύνει».
Σύμφωνα με τον συντάκτη, η Ελλάδα, αφότου έχασε το 25% του ΑΕΠ της κατά την κρίση του ευρώ, το 2019 παρουσίασε και πάλι ανάπτυξη και μάλιστα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά τώρα, λόγω του κορονοϊού, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια κατ' αρχήν δραστική συρρίκνωση του ΑΕΠ.
«Η οικονομία της Ελλάδας βιώνει από το προηγούμενο έτος υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας. Η τιμή που μετρήθηκε από την Eurostat είχε αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, καθώς οι Έλληνες ανέμεναν κυβερνητική αλλαγή με τον φιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από το καλοκαίρι του 2019, οι Έλληνες συγκαταλέγονταν στους περισσότερο αισιόδοξους στην Ευρώπη και πέτυχαν την κορυφαία ευρωπαϊκή τιμή του 113,2 τον Φεβρουάριο του 2020», αναφέρει η FAZ και σημειώνει ότι την ίδια ώρα στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή ήταν 101,2. Τονίζει δε ότι προκαλεί τώρα κατάπληξη το γεγονός ότι με την πανδημία η διάθεση των Ελλήνων δεν έχει αλλάξει.
Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εξηγεί ότι, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή έρευνα, «όσο καλύτερα αντιμετωπίσει μια χώρα την πανδημία, τόσο ταχύτερη είναι η ανάκαμψη από την κρίση». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, ώστε να εκτιμηθούν οι προοπτικές της Ελλάδας πιο θετικά απ' ό,τι το έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει ύφεση της τάξης του 9% για το τρέχον έτος: «Η ανάπτυξη της Ελλάδας έδειξε το α' τρίμηνο του 2020 ακόμη μεγαλύτερη δυναμική απ' ό,τι η υπόλοιπη ΕΕ. Η διάθεση των καταναλωτών είναι σχετικά καλή, η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, οι τομείς των τροφίμων και των φαρμάκων συνέχισαν να αναπτύσσονται».
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «υπάρχουν πολλά σημάδια ότι ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 70%-80% σε σχέση με το 2019», αλλά, όπως διευκρινίζεται, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζουν ότι η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία δεν πρέπει να υπερεκτιμάται: «Αντιπροσωπεύει το 6,8% του ΑΕΠ ετησίως και εμμέσως περίπου το 10%», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.