Το νέο πλάνο της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ Πάνος Ξενοκώστας. Όπως ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας στόχος είναι τα δυο ναυπηγεία της ΟΝΕΧ να λειτουργήσουν ως ενιαίος όμιλος και οχι να ανταγωνίζονται αναμεταξύ τους.
Όπως αναφέρει το σαιτ thriassio.gr, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο με την συμμετοχή των υπουργών Αδωνη Γεωργιάδη, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Γιάννη Βρούτση και του Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ τόνισε πως το ναυπηγείο της Ελευσίνας θα στραφεί και στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας ώστε να πάψει η εξάρτηση του μόνο από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο κ. Ξενοκώστας υπογράμμισε πως «σκοπός μας είναι τα ναυπηγεία να είναι οικονομικά αυτόνομα», αναφέροντας συγκεκριμένα οτι «…και ειδικά της Ελευσίνας να μην στηρίζεται μόνο στα ναυπηγικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού».
Μια νέα δεξαμενή ANAMAX Plus, κόστους 10-15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να φέρουν στο ναυπηγείο ακόμη 50 πλοία θα αγοραστεί για το Νεώριο, με τον πρόεδρο της ΟΝΕΧ να κάνει αναφορά και στα περιβαλλοντικά μέτρα που έχει λάβει το Νεώριο. Όπως σημείωσε «ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει γίνει στο Αιγαίο τις τελευταίες 10ετίες. Καταφέραμε και απομακρύναμε με ανακύκλωση 85.000 τόνους σκουπιδιών αμμοβολής που είχαν ξεμείνει στο ναυπηγείο 25 χρόνια. Ανακυκλώθηκαν όλα σε τσιμεντοβιομηχανίες.
Καθάρισε ο χώρος όπου θα ξεκινήσουμε τις καινούργιες επενδύσεις για την επανεργοποίηση χώρων για τη ναυπήγηση σκαφών 85 μέτρων 2.500 τόνων για Mega yachts ή θα μπορεί υποστηρίζει και το ελληνικό και αμερικανικό στόλο που πλέει στο Αιγαίο. Θα καλύπτει οτιδήποτε έκτακτο ή μη, και χώρων στεγάστρων νέων κατασκευών όπου αισιοδοξούμε και σχεδιάζουμε ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ η κορβέτα που ναυπηγούμε σε συνεργασία με τα ισραηλινά ναυπηγεία».
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δήλωσε πως «στην Ελευσίνα στόχος είναι να έρθουν περισσότερα ελληνικά και αμερικανικά πλοία . Επίσης θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στους εργαζόμενους του ναυπηγείου που έχουν υψηλή τεχνογνωσία και όραμα».
«Η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την τεράστια πρόοδο που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «η Ελευσίνα διευρύνει τις προοπτικές της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Οι εργασίες και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι άκρως απαραίτητες δεδομένων των συνθηκών. Είναι αισιόδοξο ότι η βιομηχανία αρχίζει και κινείται και πλέον υπάρχουν κι άλλες προτάσεις για ναυπηγήσεις πλοίων του πολεμικού ναυτικού κι αυτό δείχνει κινητικότητα στη ναυπηγική βιομηχανία».
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση νέων εργαζομένων για τα ναυπηγεία, καθώς «όσα συμβαίνουν στη ναυπηγοεπισκευαστική είναι φάρος για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση νέων εργαζομένων που θα χρειαστούν για τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας».
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Η Ελλάδα, κορυφαία παγκόσμια δύναμη στο χώρο της ναυτιλίας, οφείλει να έχει και αντίστοιχη ναυπηγική βιομηχανία. Η κυβέρνηση στηρίζει την επίτευξη του στόχου αυτού και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη διαρκή ανάπτυξη των δυνατοτήτων του Ναυπηγείου της Σύρου, που κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση».