Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ το 2020 το οποίο αποτελεί κομβικό στοιχείο στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι η ανακούφιση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τα φορολογικά βάρη σε συνδυασμό με σειρά κινήτρων για την προσέλκυση επενδυτικών θα λειτουργήσουν σαν επιταχυντής της ανάπτυξης.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει την μείωση του φόρου εισοδήματος, παρέμβαση που θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδοχών για περίπου 4 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ εξαιρετικά σημαντικό για το επιχειρείν είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται κατά 50%. Παράλληλα περιλαμβάνει σειρά μέτρων με στόχο την αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής.
Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και παρά την μείωση των φορολογικών συντελεστών, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, ότι τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού θα είναι μεγαλύτερα λόγω της μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
Το φορολογικό πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει σημαντικές ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις καθώς και διατάξεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Σημαντική εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές οι οποίοι ακόμα δεν έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους.
Οι κομβικές αλλαγές
- Διατηρείται στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους όπως και για όσους είναι αγρότες ως κύριο επάγγελμα. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 777 ευρώ για όλους. Μένει σε εκκρεμότητα από ποιο ποσό και πάνω θα περιορίζεται η έκπτωση φόρου. Επίσης θα προβλέπεται ρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Ο εισαγωγικός συντελεστής από 22% μειώνεται σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Παραμένουν αμετάβλητοι οι συντελεστές για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.
- Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν θα αφορά αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια του 2006 ή αυτά που θα κατασκευαστούν από το 2020 και μετά.
- Έκπτωση φόρου έως 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.
- Τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
- Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% (από 28% σήμερα) για τα κέρδη του 2019.
- Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα επιχειρήσεων που θα διανεμηθούν το 2020.
- Θεσπίζονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η διάταξη στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα μοντέλα που εφαρμόζονται στη Μάλτα, την Κύπρο και την Πορτογαλία προκειμένου να συνθέσουν την ελληνική πρόταση που θα παρουσιασθεί και στους θεσμούς.
- Πληρωμή των τακτικών οφειλών προς την αφορία (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια, για έκτακτες οφειλές όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς