ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

ΣΕΒ: Αναγκαία η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε μία «Ελλάδα που γερνάει»

Τις προτάσεις του προκειμένου να αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων, τα δυσμενή δημογραφικά δεδομένα που περιορίζουν τις προοπτικές της οικονομίας, καταθέτει ο ΣΕΒ.

Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με αύξηση των επενδύσεων αλλά και διαμόρφωση ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, τονίζει ο ΣΕΒ στο τακτικό Οικονομικό Δελτίο του. 

Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά στα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία για τη χώρα μας, καθώς, όπως σημειώνεται το 2050 ο πληθυσμός θα βρίσκεται περίπου στα εννέα εκατ. με ένα τους τρεις να είναι άνω των 65 ετών και ως εκ τούτου θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για κάθε ένα συνταξιούχο. 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη και στοχευμένη στρατηγική δράσεων σε 3 άξονες για: 

(α) τον επαναπατρισμό Ελλήνων της διασποράς (αναστροφή brain drain) και την υποδοχή μεταναστών με εξειδικευμένες δεξιότητες, 
(β) τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αύξηση του ρυθμού γεννήσεων και 
(γ) την ενεργό γήρανση ώστε να πάψει το συνταξιοδοτικό σύστημα να τιμωρεί συνταξιούχους που δουλεύουν, περικόπτοντας τη σύνταξή τους, ενθαρρύνοντας έτσι την παράνομη εργασία. 

Στο πλαίσιο αυτό, εποικοδομητικό ρόλο θα παίξει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και του φορολογικού βάρους των οικογενειών, βελτιώσεις στην προστασία της απασχόλησης των γυναικών κατά τη διάρκεια της μητρότητας, η διευκόλυνση της απασχόλησης των γυναικών, μέσω της παροχής καθολικής βρεφονηπιακής φροντίδας, φορολογικά κίνητρα για επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό και μια στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης μεταναστών με ειδικές δεξιότητες για τις ανάγκες κλάδων της οικονομίας που βρίσκονται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης». 

Επιπρόσθετα μπορεί να υπάρξει «αντιστροφή των δυσμενών δημογραφικών δεδομένων προϋποθέτει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, των νέων στην αγορά εργασίας, πολιτικές για επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική καθώς και ενεργό γήρανση. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, υψηλή ζήτηση για απασχόληση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται θα δημιουργήσουν ασυνέχειες στην αγορά εργασίας, καθώς και ανάγκες για διαφορετικό μίγμα εξειδικεύσεων των εργαζομένων». 

Σε σταυροδρόμι η Ελλάδα - Τι έχει ανάγκη η οικονομία 

Στο προοίμιο της έκθεση του Συνδέσμου καταγράφονται μία σειρά δομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, κάποια εξ αυτών χρόνια, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με δυναμικό τρόπο. 

Βάσει των εκτιμήσεων των συντακτών της έρευνας του ΣΕΒ «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Από τη μια πλευρά, απαιτήσεις και ανάγκες μιας κοινωνίας που γερνάει, και μιας οικονομίας που δεν επενδύει. Από την άλλη, ελπίδες και όνειρα μιας νέας γενιάς εργαζομένων και επιχειρήσεων στη δημιουργική φάση της ζωής τους, χωρίς προοπτική εάν η χώρα παραμείνει σε αναπτυξιακή στασιμότητα. 

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα αδιέξοδα του παραδοσιακού παραγωγικού προτύπου, που εγκλωβίζει την πλειοψηφία εργαζομένων και επιχειρήσεων σε δραστηριότητες χαμηλής παραγωγικότητας, και συνεπώς χαμηλών αμοιβών. Πληθαίνουν οι ανησυχίες από την όξυνση των δημογραφικών προβλημάτων της γήρανσης του πληθυσμού και της συνακόλουθης μείωσης του εργατικού δυναμικού, και για τη μακροχρόνια επίπτωση στις δημόσιες δαπάνες υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, σε μια κοινωνία που δεν διαθέτει σωρευμένη συνταξιοδοτική αποταμίευση. 

Πληθαίνουν οι ανησυχίες από τη συνεχή μείωση του κεφαλαιακού αποθέματος της χώρας, καθώς οι επενδύσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες συντήρησης της παραγωγικής δομής, ώστε να βελτιωθεί η ευημερία της κοινωνίας. Πληθαίνουν οι ανάγκες για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ώστε να αυξηθεί η ποιότητα των δημοσίων αγαθών. Πληθαίνουν οι απαιτήσεις για ένα διαφορετικό οικονομικό πρότυπο, βασισμένο σε μεγαλύτερη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις με ορίζοντες ανοιχτούς, που βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας και προσφέρουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, επενδύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων. 

Πληθαίνουν οι ανάγκες για τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από ένα τραπεζικό σύστημα, που βρίσκεται σε δυσκολία να επιτελέσει τον αναπτυξιακό του ρόλο. Πληθαίνουν τα αδιέξοδα της μεσαίας τάξης να στεγάσει τα όνειρα της για μια καλύτερη ζωή, συνθλιβόμενη κάτω από την υπερφορολόγηση. Πληθαίνουν, παράλληλα, οι απαιτήσεις ενός δυναμικού και μορφωμένου εργατικού δυναμικού, κυρίως των νέων μας, που θέλει να μείνει στη χώρα του και να δημιουργήσει, διαθέτοντας δεξιότητες έντασης τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, και, παρά την πανδημία του COVID-19, η χώρα μας βρίσκεται σε μια πορεία ανάτασης. 

Η Πολιτεία έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει στη σωστή κατεύθυνση το μέλλον, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει πλέον αποτελεσματικά τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, που δημιουργεί επί δεκαετίες το στρεβλό και δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο. Αυξάνονται οι χρηματοδοτικοί πόροι από την Ευρώπη, που θα χρησιμοποιηθούν ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ισχυρή, ενσωματώνοντας τους στόχους της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης. Δημιουργούνται νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, με δεδομένη την απελευθέρωση της οικονομίας και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, τη μείωση της υπερφορολόγησης και την στροφή του παραγωγικού προτύπου προς εξωστρεφείς δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Γίνονται όλο και περισσότεροι οι νέοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, που βλέπουν τα αδιέξοδα και διεκδικούν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που να επιβραβεύει την σκληρή δουλειά, την καινοτομία, το ήθος, την αριστεία. Ο ΣΕΒ αγκάλιασε τα περασμένα χρόνια, μέσα και από τα κείμενα, που σταχυολογούνται στο παρόν δελτίο, όλες αυτές τις ανάγκες και απαιτήσεις, και δυνάμωσε τη φωνή ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας μας, που, μακριά από άγονες και στείρες αντιπαραθέσεις, αναζητά μια διαφορετική, σύγχρονη, ανοιχτή Ελλάδα». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Σημαντική η πρόοδος, δύο νέα σοβαρά προβλήματα

Την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Υπογράμμισε, όμως, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η έλλειψη προσωπικού προβληματίζουν έντονα τις επιχειρήσεις.
Kyriakos Mitsotaksi, Kiriakos Mitostakis, Kivernisi, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτή εκδήλωση της ΓΣ του ΣΕΒ με την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη

Ομιλίες θα κάνουν ο κ. Guy Verhofstadt, πρόεδρος του European Movement International, πρώην Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Τα 5+1 βήματα για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση των εταιρειών

Ο Οδηγός περιλαμβάνει πρακτικές πληροφορίες για τις κρίσιμες τεχνολογίες, αλλά και για τις απαραίτητες επιχειρηματικές αποφάσεις με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.