ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Alpha Bank
Φώτο: Shutterstock

Στο δικαστήριο η συλλογική αγωγή ΕΚΠΟΙΖΩ κατά ALPHA BANK για χρεώσεις

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συζητήθηκε η συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Alpha Bank για μονομερή μετατροπή δωρεάν λογαριασμών σε πακέτο με χρέωση 0,80 ευρώ το μήνα από το 2026, χωρίς διαφάνεια και ενημέρωση.

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συζητήθηκε η Αντιπροσωπευτική Αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Alpha Bank, με αντικείμενο τη μονομερή και αυθαίρετη ένταξη των δωρεάν καταθετικών λογαριασμών των καταναλωτών στο πακέτο συναλλαγών myAlpha Benefit Base, το οποίο συνοδεύεται από μηνιαία συνδρομή 0,80 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, «μετά την Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank προέβη σε μονομερή μετατροπή των καταθετικών λογαριασμών των καταναλωτών, επιβάλλοντας μηνιαίες χρεώσεις με τρόπο αδιαφανή και παραπλανητικό, υπό το πρόσχημα παροχής δήθεν προνομίων – ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2026 οι δωρεάν καταθετικοί λογαριασμοί θα ενταχθούν αυτόματα στο πακέτο συναλλαγών myAlpha Benefit Base, με μηνιαία συνδρομή 0,80 ευρώ».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι η μετατροπή αυτή αφορά λογαριασμούς χωρίς προηγούμενη επιβάρυνση, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά χιλιάδες καταναλωτές, ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα για να εναντιωθούν εγκαίρως στους νέους όρους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά της Εθνικής Τράπεζας για παρόμοια υπόθεση, η οποία εκδικάστηκε στις 21 Ιανουαρίου 2026 και αναμένεται η απόφαση.

Παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές

Όπως επισημαίνει η Ένωση, η πρακτική των τραπεζών να προσθέτουν μονομερώς συνδρομές σε καταθετικούς λογαριασμούς, εντάσσοντάς τους σε «πακέτα υπηρεσιών πληρωμών» χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του καταναλωτή, είναι παράνομη και καταχρηστική. Οι μηνιαίες αυτές χρεώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από το αν ο πελάτης χρησιμοποιεί τις σχετικές υπηρεσίες, μετατρέποντας το «πακέτο» σε πρόσχημα για την επιβολή εξόδων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπενθυμίζει ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφανθεί πως δεν επιτρέπεται η τροποποίηση συμβάσεων σε ουσιώδη στοιχεία, ακόμη και για υπηρεσίες πληρωμών, εφόσον ο καταναλωτής δεν έχει αντιδράσει σε σχετική επιστολή της τράπεζας. Σύμφωνα με την Ένωση, εκατομμύρια λογαριασμοί που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία χρέωση επιβαρύνονται πλέον παράνομα, αποφέροντας σημαντικά κέρδη στις τράπεζες.

Κάλεσμα για θεσμική παρέμβαση

Η ΕΚΠΟΙΖΩ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις δικαστικές της ενέργειες και κατά άλλων τραπεζών που εφαρμόζουν ανάλογες πρακτικές, καθώς και για άλλες αδιαφανείς ή αδικαιολόγητες προμήθειες που επιβαρύνουν τους καταναλωτές στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Παράλληλα, καλεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Αρχή Εποπτείας Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών, να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις και να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Τέλος, η Ένωση προτρέπει τους καταναλωτές που διαπιστώνουν χρεώσεις στους καταθετικούς τους λογαριασμούς να υποβάλλουν γραπτές διαμαρτυρίες μέσω του σχετικού υποδείγματος που διατίθεται στην ιστοσελίδα της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Προχωρά στην έκδοση Senior Preferred Green ομολόγου 500 εκατ.

Το προσδοκώμενο μέγεθος της έκδοσης διαμορφώνεται περί τα 500 εκατ., ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατηγική της Τράπεζας για βιώσιμη χρηματοδότηση και διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίων.
Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λ. Παπαγαρυφάλλου: Ο ρόλος των τραπεζών στο νέο παραγωγικό μοντέλο

Στο Delphi Economic Forum XI, ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, αναπληρωτής CEO της Alpha Bank, παρουσίασε τους έξι βασικούς πυλώνες που στηρίζουν το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και τον ρόλο των τραπεζών
Υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α' τριμήνου από τις τράπεζες

Τον «χορό» ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης στις 30 Απριλίου, ακολουθούμενη από τη Eurobank στις 7 Μαΐου, την Εθνική Τράπεζα στις 8 Μαΐου και την Alpha Bank στις 28 Μαΐου.
 Νίκος Σαλακάς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σαλακάς: Κλειδί οι ισχυρές τράπεζες για ανάπτυξη και συμφωνίες

Ο Chief of Corporate Center & General Counsel της Alpha Bank, Νίκος Σαλακάς, τόνισε στο Delphi Economic Forum ότι η ανάπτυξη απαιτεί ισχυρές τράπεζες, μεγαλύτερη κλίμακα, επενδύσεις και ενεργή αξιοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών.