ΓΔ: 2053.08 -0.24% Τζίρος: 169.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:43
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
Φωτο: ΑΠΕ

Κορκίδης: Η αύξηση κατώτατου μισθού ενισχύει εισόδημα και αγορά

Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει θετικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αυξάνει το εισόδημα για χιλιάδες, ενισχύει την αγοραστική δύναμη και στηρίζει την οικονομία, τονίζει ο Β. Κορκίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη ισορροπίας.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν αποτελεί απλώς «λίγα ευρώ παραπάνω», αλλά μια εξέλιξη με πολλαπλές θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. 

Όπως σημείωσε, η αύξηση επηρεάζει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και συνολικά την οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η αύξηση σημαίνει άμεση ενίσχυση του καθαρού εισοδήματος για περισσότερους από 575.000 εργαζόμενους, δηλαδή το 23% όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και αμείβονται με κατώτατο μισθό.

 Πρόκειται για περισσότερα «χρήματα στην τσέπη» και βελτίωση της αγοραστικής δύναμης, ιδίως στα χαμηλότερα εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φορολογία.

Ο κατώτατος μισθός λειτουργεί ως βάση για το συνολικό μισθολογικό σύστημα, παρασύροντας ανοδικά τις αποδοχές που συνδέονται με τριετίες, επιδόματα και υπερωρίες. 

Η αύξηση επηρεάζει 22 επιδόματα, μεταξύ των οποίων τα βασικά, όπως άδειας, γάμου, μητρότητας και ανεργίας, καθώς και προγράμματα της ΔΥΠΑ.

 Παράλληλα, έχει έμμεσο αντίκτυπο και στο Δημόσιο, όπου ο κατώτατος μισθός καθορίζει τον εισαγωγικό μισθό, με αποτέλεσμα περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι να δουν αυξήσεις, ανάλογα με τα μισθολογικά τους κλιμάκια.

Ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής πολιτικής

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επισήμανε την ανάγκη διατήρησης ισορροπίας, ώστε να μη χαθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 

Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, όπως είπε, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το κόστος εργασίας, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις και τους κλάδους χαμηλής παραγωγικότητας, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση του «μοναδιαίου κόστους εργασίας» και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στρατηγικός στόχος για τη διετία 2026-2027 είναι η σταδιακή σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματικότητα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι θα προσθέσει πάνω από μισό δισ. ευρώ ετησίως στη μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα.

Από την 1η Απριλίου 2026 τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός των 920 ευρώ, με αύξηση 4,5%, η οποία θα αποτυπωθεί αρχικά στο Δώρο Πάσχα που θα καταβληθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου. 

Παρά το αυξημένο κόστος για τις επιχειρήσεις, η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους, μείωση ανισοτήτων, ενίσχυση της κατανάλωσης και στήριξη της ανάπτυξης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης, η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει άμεσα περισσότερα χρήματα από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους και έμμεσα «αυτοχρηματοδότηση» της αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο PwC τοίχος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλληνες εργαζόμενοι: Προσδοκίες και ανησυχίες για το μέλλον της εργασίας

Έρευνα της PwC δείχνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία τις αλλαγές στην εργασία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει την παραγωγικότητα, ενώ η εργασιακή ασφάλεια παραμένει βασική προτεραιότητα.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννα Χορμόβα (ΔΥΠΑ): Νέες γέφυρες απασχόλησης για 50.000 πολίτες

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανέργους στην Ελλάδα είναι άνω των 45 ετών, γι’ αυτό η ΔΥΠΑ ξεκινά πρόγραμμα για 50.000 ανέργους άνω των 30, με έξι μήνες απασχόληση, 6ωρο και καθαρή αμοιβή 704 ευρώ μηνιαίως.
Πλήθος σε απεργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

24ωρη απεργία σιδηροδρομικών τη Δευτέρα, ημέρα δίκης για τα Τέμπη

24ωρη απεργία προκήρυξε η ΠΟΣ στις 23 Μαρτίου, ημέρα έναρξης της δίκης για το δυστύχημα των Τεμπών, ζητώντας πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, απόδοση ευθυνών και διαφάνεια στην απονομή Δικαιοσύνης για τα θύματα.
εργάτες με κράνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκε την ΕΑΒ με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκέπτεται σήμερα την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στο Σχηματάρι, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εκφράζοντας τη στήριξή της.