ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλά σε εκδήλωση για τα προσωπικά οικονομικά, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία αντέχει χάρη στα ισχυρά θεμέλια

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές, με ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, εφόσον δεν υπάρξει παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση και αποκλιμακωθούν οι τιμές ενέργειας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του σε εκδήλωση της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (AHEPA) στη Φρανκφούρτη, υπογράμμισε ότι «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές», υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση και ότι οι τιμές ενέργειας θα αποκλιμακωθούν. Όπως ανέφερε, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Διοικητή, στηρίζεται σε ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη: υγιή δημόσια οικονομικά, αύξηση επενδύσεων, βελτίωση στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των εξαγωγών.

Από την ανάκαμψη στη στρατηγική επιτάχυνση

Στην ομιλία του, η οποία επικεντρώθηκε στα διδάγματα της ελληνικής κρίσης για το ευρωπαϊκό μπλοκ, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι η χώρα έχει μετατοπίσει την προσοχή της από την ανάκαμψη στη «στρατηγική επιτάχυνση», με στόχο τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη. Αυτό, όπως εξήγησε, απαιτεί κάλυψη του επενδυτικού κενού, ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω νέων τεχνολογιών, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αποτελεσματική αξιοποίηση εγχώριων, ευρωπαϊκών και ξένων επενδυτικών πόρων.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η διατήρηση της μακροοικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής στρατηγικής. Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμη την ενίσχυση των επενδύσεων και επισήμανε ότι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση συνιστούν ευκαιρίες για ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας.

Προοπτικές και κίνδυνοι για την οικονομία

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να διατηρήσει την ανάκαμψη, αλλά και να περάσει σε φάση υψηλότερων επενδύσεων, αυξημένης παραγωγικότητας και ισχυρότερης οικονομικής ανθεκτικότητας. Ο Διοικητής εκτίμησε ότι, εφόσον αποκλιμακωθούν οι τιμές ενέργειας, η ανάπτυξη θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (2,1%), παραμένοντας πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια, η αβεβαιότητα και η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου αποτελούν σημαντικούς κινδύνους. Σε περίπτωση παρατεταμένης σύγκρουσης, όπως ανέφερε, η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη.

Τα διδάγματα της κρίσης

Κλείνοντας, ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε αναδρομή στην πορεία προς την ελληνική κρίση και στα διδάγματα των μνημονίων, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία αυτή παραμένει επίκαιρη. Όπως σημείωσε, περίοδοι συγκρούσεων, όπως αυτή στη Μέση Ανατολή, προκαλούν δημοσιονομικές πιέσεις, ενεργειακές αναταράξεις και αυξημένη αβεβαιότητα, καθιστώντας αναγκαία την ορθή δημοσιονομική διακυβέρνηση και τον συντονισμένο χειρισμό κρίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωσή της για να ενισχύσει την ασφάλειά της

Ο Γ. Στουρνάρας τονίζει ότι οι διεθνείς αναταράξεις είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να επιταχύνει την ολοκλήρωση και τον πολιτικό συντονισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εστίασης σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ευημερία.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός Ιουλίου: 2,9% στην ευρωζώνη, 2,7% στην Ελλάδα σύμφωνα με Eurostat

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει το 2,9% τον Ιούλιο του 2026 από 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί στο 2,7% από 3,9% τον Ιούνιο.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δυναμική πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις, λέει η ΕΚΤ

Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλές επιδόσεις στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με ετήσια πιστωτική επέκταση 9,44% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Στουρνάρας αντιτίθεται στην επιστροφή της 13ης σύνταξης

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, χαρακτήρισε «τρέλα» την επαναφορά της 13ης σύνταξης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τέτοιες παροχές χωρίς αντίκρισμα παραγωγικότητας.
Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Η μεγάλη επιστροφή σε δάνεια, κέρδη και ανάπτυξη

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανακάμψει, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 3,4% και τις χορηγήσεις το 2025 να ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιακή θέση και η αξία του κλάδου ισχυροποιήθηκαν σημαντικά.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Το ΑΕΠ δεν θα μειωθεί μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επιβραδυνθεί μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία και δημοσιονομική πειθαρχία.