ΓΔ: 2697.39 0.22% Τζίρος: 58.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:08:35
Καλάθι σούπερ μάρκετ
Καλάθι με τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ, με προϊόντα όπως ψωμί, λαχανικά, μπανάνες και συσκευασίες.

Ανησυχία στους Έλληνες καταναλωτές λόγω κρίσης στη Μέση Ανατολή

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα σούπερ μάρκετ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με 57% των Ελλήνων να δηλώνουν ανήσυχοι και 72% να αλλάζουν συνήθειες, περιορίζοντας δαπάνες και αυξάνοντας αποθεματοποίηση.

Αυξημένη ανησυχία στα σούπερ μάρκετ προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τους Έλληνες καταναλωτές να προσαρμόζουν άμεσα τη συμπεριφορά τους υπό το βάρος των εξελίξεων. Σύμφωνα με έρευνα της NielsenIQ, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 9-12 Μαρτίου, το 57% δηλώνει ανήσυχο, ενώ το 27% βιώνει έντονο στρες για το τι θα ακολουθήσει. Το 13% εκφράζει θυμό και μόλις ένα 3% παραμένει αδιάφορο, γεγονός που αποτυπώνει το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά.

Το 72% των καταναλωτών έχει ήδη προσαρμόσει τις συνήθειές του, με το 35% να περιορίζει τις δαπάνες και το 25% να μειώνει τις εξόδους του. Παράλληλα, ένα 10% δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε αποθεματοποίηση βασικών προϊόντων. Οι βασικές ανησυχίες εστιάζουν σε πιθανές ανατιμήσεις (22%) και ελλείψεις (19%), ενώ η γεωπολιτική κλιμάκωση και η αύξηση των τιμών καυσίμων προβληματίζουν το 16% και το 14% αντίστοιχα.

Μετατόπιση προτεραιοτήτων και νέες ανησυχίες

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφεται σαφής αλλαγή στις προτεραιότητες των καταναλωτών. Πριν την κρίση, οι ανησυχίες επικεντρώνονταν στο αυξημένο κόστος τροφίμων (45%), στους λογαριασμούς ενέργειας (21%) και στην κάλυψη βασικών αναγκών (17%). Σήμερα, κυριαρχεί ο φόβος για διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και γενικότερη αστάθεια στην αγορά.

Όπως ανέφεραν στελέχη της NielsenIQ κατά τη διάρκεια ημερίδας, η καταναλωτική συμπεριφορά εξελίσσεται σε τέσσερα στάδια: σοκ, συνειδητοποίηση, προσαρμογή και επανεκκίνηση. Αυτή τη στιγμή, η αγορά φαίνεται να βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο, με έντονες και άμεσες αντιδράσεις.

Πίεση στα νοικοκυριά και προσαρμογή στις τιμές

Το οικονομικό περιβάλλον παραμένει πιεστικό: το 57% των νοικοκυριών δηλώνει ότι το εισόδημά του καλύπτει μόλις τις βασικές ανάγκες, ενώ μόλις το 13% βλέπει βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης. Ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν αυξημένη εγρήγορση. Το 68% παρακολουθεί στενά τις τιμές, το 76% αναζητά προσφορές, φυλλάδια και κουπόνια, ενώ σχεδόν 8 στους 10 επιλέγουν συστηματικά τη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Ένας στους δύο λειτουργεί με αυστηρό προϋπολογισμό για τα βασικά είδη, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την πορεία των τιμών.

Ανατιμήσεις και σταθεροί όγκοι πωλήσεων

Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ για την αγορά ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) την περίοδο 2006-2025, οι όγκοι πωλήσεων παραμένουν σχεδόν σταθεροί, ενώ η μέση τιμή έχει αυξηθεί κατά 30%. Έτσι, η αξία της αγοράς ενισχύεται κυρίως λόγω των ανατιμήσεων, σε ένα περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από διαδοχικές κρίσεις, πανδημίες και πληθωριστικές πιέσεις.

Η συνολική εικόνα δείχνει μια αγορά σούπερ μάρκετ που διατηρεί τον όγκο της, αλλά ενισχύει την αξία της. Οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο προσεκτικοί, αναζητούν ευκαιρίες και διαχειρίζονται με αυστηρότητα τα οικονομικά τους, με την κρίση στη Μέση Ανατολή να επιταχύνει περαιτέρω αυτή την τάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Πάνω από 80 νεκροί σε συγκρούσεις το τελευταίο 24ωρο

Πάνω από 80 μαχητές σκοτώθηκαν στην Υεμένη από χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Χούθι, μετά από επίθεση των ανταρτών με ρουκέτες και drones σε παραλιακές περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας και την Ταΐζ.
Τζέι Ντι Βανς μιλά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αντιπρόεδρος ΗΠΑ Βανς: Ο πόλεμος κατά Ιράν δεν είναι πόλεμος

Ο Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε πως η ένταση με το Ιράν δεν αποτελεί «πόλεμο», ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στο στενό του Ορμούζ σχεδόν ομαλή, παρά τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ουκρανικό πλήγμα στη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας

Τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικού πλήγματος στη Μπέλγκοροντ, με θύματα γιατρό, πλήρωμα ασθενοφόρου και ανδρόγυνο. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης από επιθέσεις drones στο Ντονέτσκ.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σταθεροποιήθηκε η μεταφορά πετρελαίου Ορμούζ μετά τον πόλεμο

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε ότι η μεταφορά πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ πολέμου επίπεδα, με χθεσινή διέλευση περίπου 15 εκατ. βαρελιών, παρά τις απειλές του Ιράν.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αμερικανοί διαπραγματευτές έρχονται σύντομα Κίεβο-Μόσχα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί διαπραγματευτές, που μεσολαβούν για τον τερματισμό του πολέμου, θα επισκεφθούν σύντομα το Κίεβο και τη Μόσχα, τονίζοντας πως οι συναντήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν εξαντλούνται τα αποθέματα πυρομαχικών στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τη στρατιωτική βοήθεια προς Ουκρανία και προανήγγειλε προσωρινό «πάγωμα» στις πωλήσεις όπλων στους συμμάχους, με επανέναρξη στο μέλλον.