ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο

Θεοδωρικάκος: 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας

Μέσω του Αναπτυξιακού νόμου υλοποιούνται 915 επενδυτικά σχέδια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με προοπτική 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Εγκρίθηκαν επίσης 112 νέα σχέδια, προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, σε μόλις 90 ημέρες.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, με 915 επενδυτικά σχέδια και προοπτική δημιουργίας 15.000 νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, εγκρίθηκαν 112 νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, σε χρόνο-ρεκόρ 90 ημερών, δημιουργώντας περισσότερες από 1.600 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκδήλωση με θέμα «Αναπτυξιακός νόμος, στρατηγικές επενδύσεις: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό με προτεραιότητες τη βιομηχανία και την καινοτομία», που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επενδύσεις με περιφερειακή διάχυση και ταχεία αξιολόγηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υλοποιούνται 915 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, με επιχορηγήσεις 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι εγκρίσεις των 112 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 550 εκατ. ευρώ χαρακτηρίστηκαν ως οι ταχύτερες στην Ευρώπη, με χρόνο αξιολόγησης μόλις 90 ημερών.

Τα μισά από τα επενδυτικά αυτά σχέδια αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, εστιάζοντας στη χημική και μεταλλευτική βιομηχανία, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία τροφίμων και τον τουρισμό. Το 93% των επενδύσεων και το 95% των επιχορηγήσεων πραγματοποιούνται εκτός Αττικής, με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Το 2025 καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο πληρωμών Αναπτυξιακών νόμων από το 2008, ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη ανακτηθεί 108 εκατ. ευρώ από ανενεργά επενδυτικά σχέδια προηγούμενων νόμων. Ο υπουργός τόνισε ότι «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: σεβασμός σε κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται 91 στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις σε κρίσιμους κλάδους της βιομηχανίας, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο εγκρίθηκαν 18 νέες επενδύσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Αυτές περιλαμβάνουν έργα στη βιομηχανία τροφίμων, τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, την αλουμινοβιομηχανία, τη χαρτοβιομηχανία, τη ναυπηγική και τις τεχνολογίες αιχμής.

Ξεχωρίζει η στρατηγική επένδυση της METLEN στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ύψους 295 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου, κρίσιμης πρώτης ύλης για την υψηλή τεχνολογία, τους ημιαγωγούς και την αμυντική βιομηχανία.

Παράλληλα, προωθούνται επενδύσεις στην τσιμεντοβιομηχανία με στόχο τη μείωση εκπομπών CO₂ και την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών. Ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώριμες οι αποφάσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας και το εθνικό χωροταξικό σχέδιο.

Τεχνολογία, καινοτομία και ψηφιακή μετάβαση

Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στις τεχνολογίες αιχμής με πρωτοβουλίες όπως το AI Factory «Pharos», τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και τη μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ για την ανάπτυξη Giga AI Factory στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, υλοποιείται το πρόγραμμα OpenAI Accelerator και έργα αναβάθμισης ερευνητικών ινστιτούτων ύψους 370 εκατ. ευρώ.

Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί και η ίδρυση του Hellenic Chips Competence Centre, με χρηματοδότηση 3,63 εκατ. ευρώ, καθώς και η προετοιμασία εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο των ημιαγωγών.

Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Η πλήρης ψηφιοποίηση της αδειοδότησης μέσω της πλατφόρμας OpenBusiness, με 280.000 εγγεγραμμένους φορείς, έχει αναγνωριστεί διεθνώς από τον ΟΟΣΑ ως καλή πρακτική. Παράλληλα, προωθείται νέο πλαίσιο αδειοδότησης της μεταποίησης, ιδίως στην Αττική, που αντικαθιστά ένα καθεστώς δύο δεκαετιών.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει περαιτέρω απλοποιήσεις για τη μεταποίηση, αναβάθμιση του πλαισίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα Μεγάλης Μεμονωμένης Μονάδας και δημιουργία ψηφιακού Δελτίου Επιχειρηματικής Δραστηριότητας.

Αναβάθμιση υποδομών και ποιότητας

Προχωρά η αναβάθμιση 16 βιομηχανικών πάρκων με δημόσια χρηματοδότηση άνω των 25 εκατ. ευρώ και η έγκριση νέων πάρκων στα Οινόφυτα, τον Βόλο και το ThessIntec. Παράλληλα, δρομολογείται η βελτίωση των μεταφορικών υποδομών, με έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση λιμένων και βιομηχανικών περιοχών.

Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η Εθνική Πολιτική Ποιότητας για την ενίσχυση του σήματος «Made in Greece» ως διεθνούς δείκτη αξιοπιστίας, μέσα από τη δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Ποιότητας και Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων.

Θετικά οικονομικά μεγέθη και προοπτικές

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 37,9% την τελευταία πενταετία, ενώ το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 5,9% το 2025. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 2,3%, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2% ετησίως τα τελευταία επτά χρόνια.

Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 36%, ο μέσος μισθός κατά 30%, ενώ έχουν δημιουργηθεί 600.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός εξήρε τον επαγγελματισμό των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και κατέληξε: «Η παραγωγικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει εθνικό όπλο για την κοινωνία και την ανταγωνιστική οικονομία, που παράγει, που καινοτομεί και εξάγει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Ισχυρή οικονομία στηρίζει κοινωνία και επιχειρήσεις

Ο Ν. Παπαθανάσης επισκέφθηκε τη Δυτική Μακεδονία, επισημαίνοντας τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας. Εγκαινιάστηκαν νέα έργα υγείας και ανακοινώθηκαν επενδύσεις σε νοσοκομεία και υποδομές.
Γιάννης Μπράτακος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μπρατάκος: Η 90η ΔΕΘ αφετηρία για νέο παραγωγικό συμβόλαιο στη χώρα

Το ΕΒΕΑ υπέβαλε στον Πρωθυπουργό και τα κόμματα υπόμνημα με προτάσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εστιάζοντας σε παραγωγικότητα, επενδύσεις και καινοτομία, ενόψει της ΔΕΘ, ζητώντας βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρότερες επιχειρήσεις.
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ-ΕΤΕπ: Συμφωνία για ενίσχυση ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών

Η ΕΤΕπ προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την ενίσχυση και προστασία κρίσιμων υποδομών, με στόχο την ανθεκτικότητα ενέργειας και νερού, συμβάλλοντας σε αξιόπιστα και βιώσιμα δίκτυα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.