Τα συγχαρητήρια για τον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης έλαβε η Ελλάδα, τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο όσο και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις τους σε εκδήλωση του Economist.
Τα δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης, υπογράμμισαν ότι η ελληνική οικονομία σαφώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα, κυρίως λόγω της υψηλής έκθεσής της σε τουρισμό και μεταφορές, αλλά θεωρούν ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Σεντένο: Η κρίση δεν θα «ρίξει» την ελληνική οικονομία
Η επιτάχυνση των διαδικασιών της ενοποίησης θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση της Ευρώπης στην κρίση, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist. Ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωζώνη, ενώ έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υγειονομική κρίση της πανδημίας.
Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εμφάνιζε πολύ καλές επιδόσεις πριν την κρίση του κορονοϊού. Είχε ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας την τελευταία διετία και δεν ήταν πια η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια. Μπήκε στην κρίση με σταθερή οικονομία, χωρίς δημοσιονομικές ανισορροπίες και με την επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται. Το σοκ της πανδημίας μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να την ρίξει».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει με τα προγράμματα στήριξης ένα «δίχτυ ασφαλείας», μέσω του οποίου μπορεί να προστατεύσει «τα πιο ευάλωτα μέλη της και τους επιχειρηματικούς τομείς».
Μάλιστα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η παροχή στήριξης δεν συνοδεύεται πλέον από την «ανεπιθύμητη» τρόικα, τονίζοντας ότι «υπάρχουν τα υπάρχουν κονδύλια. Επίσης δεν υπάρχει τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά είναι δωρεάν χρήμα για όλους. Τα κονδύλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση – χρειάζονται κανόνες για τις δαπάνες».
Ντομπρόβσκις: Ευνοημένη η Ελλάδα από τις προτάσεις της Κομισιόν
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην κορυφαία τετράδα των χωρών που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από την υπό έγκριση πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Όπως ανέφερε με βάση την πρόταση η Ελλάδα δικαιούται 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ όπως είπε η Ελλάδα θα έχει και έξτρα στήριξη αναφορικά με τις «μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι από την πρόταση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι τώρα χρειαζόμαστε τη λογική ανάκαμψης στην Ευρώπη.
Φρόντισε, πάντως, να τονίσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία έγκειται στο γεγονός ότι έχει υψηλή έκθεση σε τουρισμό και μεταφορές, δηλαδή δύο τομείς οι οποίοι έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την τρέχουσα κρίση.