Ως απαραίτητη χαρακτηρίζει την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αναφορικά με έλλειμμα και χρέος, ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο σε δηλώσεις του στους «Financial Times».
Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να σπεύσουν να εφαρμόσουν «κατά γράμμα» τους εν λόγω κανόνες στην μετά την πανδημία εποχή, καθώς μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την ευρωζώνη εκ νέου σε μία νέα ύφεση.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2020 το Σύμφωνο Σταθερότητας και κυρίως οι κανόνες για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και χρέος όχι άνω του 60% του ΑΕΠ έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας.
«Αυτό που είναι σημαντικό στο δημοσιονομικό μέτωπο για την Ευρώπη τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε τη διαδικασία επιστροφής στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων με τρόπο που να αποφεύγεται η ύφεση. Αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους. Θα απαιτήσει ισχυρή επενδυτική ώθηση. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες. Η τυφλή εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσε να αποδειχθεί μη ρεαλιστική υπό τέτοιες συνθήκες, βλάπτοντας την αξιοπιστία», δήλωσε ο κ. Σεντένο.
Βάσει των εκτιμήσεων που υπάρχει το χρέος της ευρωζώνης αναμένεται ότι θα φθάσει φέτος στο 102% του συνολικού ΑΕΠ, με δεδομένη και την «έκρηξη» των δημοσίων δαπανών ώστε να εφαρμοστούν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και οικονομιών.