Σαφή σημάδια ανακοπής της δυναμικής του θεσμού της Golden Visa, δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία με ημερομηνία 22 Μαϊου 2020 που αφορούν στις νέες άδειες διαμονής αλλά και μεταβιβάσεις ακινήτων, κάμψη η οποία αποδίδεται στο σύνολό της στο διαμορφούμενο, λόγω του COVID – 19, διαφοροποιημένο τοπίο επενδύσεων από τρίτες χώρες.
Η απαγόρευση μετακινήσεων αλλά και η οικονομική δυσπραγία που επέφερε το lockdown στις περισσότερες χώρες, καθώς και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, έβαλαν φρένο στις επενδύσεις σε ακίνητα στην χώρα μας. Μια αγορά που ήταν μέχρι πρότινος πολλά υποσχόμενη, ειδικά από την αγορά της Κίνας, καθώς οι επενδύσεις Κινέζων στην αρχή του έτους είχαν εκτιμηθεί σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέσω του θεσμού της Golden Visa.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, οι μεταβιβάσεις ακινήτων με χορήγηση αδειών διαμονής έφθασαν τις 7.550, από 7.279 στο τέλος του 2019, δηλαδή φέτος, μέσα σε σχεδόν πέντε μήνες χορηγήθηκαν μόλις 271 άδειες διαμονής, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν χορηγηθεί 3.172 άδειες. Πρόκειται για κατακόρυφη μείωση σε βαθμό... εξαφάνισης της κινητικότητας στο πρόγραμμα Golden Visa.
Στους σχεδόν δύο μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη δημοσίευση στοιχείων, περίοδος που συμπίπτει με την έξαρση της πανδημίας, οι άδειες διαμονής ήταν αυξημένες μόλις κατά 136, καθώς τον Μάρτιο είχαν διαμορφωθεί σε 7.414. Παράλληλα οι συνολικές άδειες διαμονής που αφορούν και σε συγγενείς πρώτου βαθμού όσων επενδύουν σε ακίνητα μέσω του θεσμού στην Ελλάδα έφθασαν τις 22.505, έναντι 22.103 στα τέλη Μαρτίου.
Από την αρχή του προγράμματος, έχουν επενδύσει 5.504 Κινέζοι επί συνόλου 7.550 επενδυτών (ποσοστό 73% του συνόλου), ενώ σταθερές έμειναν οι επενδύσεις των Τούρκων στις 1.416 και ακολουθούν οι Ρώσοι με 519 αγορές.
Ακόμη τα στοιχεία δεν μπορούν να αποτυπώσουν πλήρως το μέγεθος της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας, καθώς αποφάσεις που δόθηκε το πράσινο φως να προχωρήσουν αφορούσαν άδειες που εκκρεμούσαν από το 2019 και είχαν κολλήσει σε γραφειοκρατικά θέματα, αλλά και άλλες που είχαν προηγηθεί της πανδημίας.
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως, παρόλο που η ζήτηση από Κινέζους τελικά θα ανακάμψει, η ελληνική αγορά δεν θα βγει αλώβητη. Ένας από τους φόβους που υπάρχουν είναι ότι οι κινεζικές αρχές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την τοπική οικονομία, θα επιβάλουν νέους περιορισμούς στις επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό.
Οι νομοθετικές αλλαγές
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει και άλλα προγράμματα ανάλογα με την Golden Visa, τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά ακινήτων με στόχο την αναγέννησή της, κάτι που και πρόσφατα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «ΟΝΝΕΔ Talk», τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων της ΟΝΝΕΔ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, σύντομα θα ανακοινωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κάνουν ακόμη ευκολότερο το πρόγραμμα της Golden Visa. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην παρασυρθούν από τη συγκυρία.
Σχετικές διατάξεις υπάρχουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Mετανάστευσης και Aσύλου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, το οποίο αναμένεται να εκκινήσει εντός των μηνών Iουνίου - Iουλίου, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά οχήματα για την προσέλκυση επενδυτών που αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο ζητούμενο για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Mε το νομοσχέδιο επικαιροπoιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις έκδοσης Golden Visa και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και δή της αγοράς ακινήτων. Πλέον η άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτης χώρας θα χορηγείται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης.
Mε τις νέες διατάξεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Mετανάστευσης, οι επενδυτές από τρίτες χώρες θα πρέπει να καταβάλουν ολοσχερώς το ελάχιστο ποσό των 250.000 ευρώ πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της νόμιμης άδειας διαμονής.
Επίσης προωθείται αλλαγή που αφορά το διαφορετικό ύψος της αγοραζόμενης ακίνητης περιουσίας το οποίο θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται, καθώς και να καταρτίζονται κατάλογοι περιοχών της επικράτειας, με τουλάχιστον πενταετή διάρκεια, για τις οποίες δύναται να ισχύει διαφοροποίηση ως προς το ύψος της επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία, όπως η αναπτυξιακή στόχευση, η τουριστική ανάπτυξη, η γεωγραφική θέση, καθώς και οι εμπορικές ή αντικειμενικές αξίες των ευρισκόμενων στις περιοχές αυτές ακινήτων και να ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων.