Ρευστότητα και επενδύσεις θα περιλαμβάνει η επόμενη μέρα της κρίσης, με το τραπεζικό σύστημα να δηλώνει έτοιμο να στηρίξει την οικονομία στην επανεκκίνηση της γιαι να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία η χώρα.
Κορυφαία στελέχη των ελληνικών συστημικών τραπεζών, που συμμετείχαν στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τη «Χρηματοδότηση της επόμενης ημέρας», σημείωσαν το γεγονός πως, αν και στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν προτεραιότητα οι εταιρείες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, οι τράπεζες δεν θα κατευθύνουν μονομερώς την χρηματοδότηση προς κάποιο συγκεκριμένο κλάδο.
Έχουν την απαραίτητη ρευστότητα οι τράπεζες
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου τόνισε πως «η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο» και συμπλήρωσε πως οι τράπεζες έχουν «τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».
Υπογράμμισε την σημασία της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας, ενώ εκτός από την πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές, έχουν επιστρέψει επίσης και οι καταθέσεις που είναι περισσότερες από τα δάνεια, δίνοντας έτσι το περιθώριο στις τράπεζες να προχωρήσουν σε επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις που για όλες τις τράπεζες είναι χαμηλότερος του 1 και τόνισε την ανάγκη να αναδείξουμε τη σημασία να έχεις ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα και μια αποτελεσματική εσωτερική κεφαλαιαγορά.
Η Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς από την πλευρά της τόνισε το γεγονός ότι το κόστος της χρηματοδότησης έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα, ακόμα και σήμερα που εμφανίζεται αυξημένο λόγω της πανδημίας. «Υπάρχει και η σαφής βοήθεια του Δημοσίου και των διαφόρων προγραμμάτων για επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους που προσφέρουν εργαλεία όπως η επιδότηση επιτοκίου με στόχο να παραμείνει μια επιχείρηση ανταγωνιστική και να εξυπηρετεί το δανεισμό της», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά επιτόκια.
Επενδύσεις για να υποστηριχτεί η επόμενη μέρα της οικονομίας
Παράλληλα τονίστηκε πως είναι απαραίτητο τα χρήματα να πέσουν τόσο στα κεφάλαια κίνησης αλλά και επίσης στην χρηματοδότηση επενδύσεων που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες να δημιουργηθεί μια πιο ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, από τα χρήματα που έχουν δοθεί φέτος σε χρηματοδοτήσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ, το 50% έχει πάει σε ρευστότητα και το υπόλοιπο μισό έχει κατευθυνθεί σε επενδυτικά σχέδια.
Ανέφερε επίσης πως οι τράπεζες αναμένεται να εστιάσουν σε τομείς που έδειξαν ανθεκτικότητα στην κρίση, όπως η ενέργεια, η πράσινη ανάπτυξη, όπως και στα νοσοκομεία, ενδεχομένως και σε ένα μέρος της αγοράς ακινήτων όπου το στοκ των κτιρίων είναι αρκετά γερασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. «Είναι σημαντικό για την οικονομία μας να σχηματίσει ξανά πάγιο κεφάλαιο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση πρέπει να διοχετευτεί σύντομα στην αγορά.
Από την πλευρά του, ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε πως «υπάρχει ζήτηση ακόμη και σήμερα, αν και μειωμένη σε σχέση με πριν την πανδημία, για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων».
Υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον που δείχνει η Εθνική Τράπεζα για την ενέργεια και την δυνατότητα της χώρας να μετατραπεί σε ισχυρό ενεργειακό «παίκτη», ο κ. Καραμούζης ανέφερε πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους και Έλληνες επενδυτές για επενδύσεις σε δίκτυα και σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το φυσικό αέριο.