ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
centeno
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Συμφωνία στο Eurogroup «βλέπει» ο Σεντένο, μέσα Μαΐου το νέο πρόγραμμα του ESM

Ξεπεράσθηκαν οι διαφωνίες για το νέο εργαλείο χρηματοδότησης από τον ESM και αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα μέσα Μαΐου. Δάνεια με χαμηλό κόστος και μεγάλη διάρκεια χωρίς μνημόνια.

Μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup χωρίς αντιπαραθέσεις και δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται σήμερα, καθώς, όπως τόνισε ο Μάριο Σεντένο σε δήλωσή του πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, αναμένεται να εγκριθούν οι όροι του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για τη χορήγηση φθηνών δανείων με μεγάλη διάρκεια στα κράτη μέλη, ως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες για την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, φαίνεται πως έχουν ξεπερασθεί οριστικά οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τους όρους χορήγησης των δανείων από νέο πρόγραμμα του ESM, που θα ονομασθεί Pandemic Crisis Support. Αρχικά, χώρες του Βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία, ζητούσαν να επιβληθούν μνημόνια στις χώρες που θα αντλήσουν χρηματοδότηση από τον ESM, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από χώρες του Νότου, με πρώτη την Ιταλία.

Φαίνεται πλέον, σύμφωνα και με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις Βρυξέλλες τα προηγούμενα 24ωρα, ότι έχει επέλθει συμφωνία για τη χρήση αυτών των χρηματοδοτήσεων χωρίς την επιβολή προγραμμάτων οικονομικής σταθεροποίησης με επιτήρηση. Οι χώρες θα είναι υποχρεωμένες μόνο να γνωστοποιούν τις δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν και η εποπτεία θα αφορά μόνο την ορθή χρήση των πόρων για αυτές τις δαπάνες.

Ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη και είναι αναπόφευκτη, αλλά και ότι τα κράτη της Ευρώπης και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν «απαντήσει» με προγράμματα στήριξης των οικονομιών συνολικού ύψους 4 τρισ. ευρώ. Μετά την έγκριση των όρων για το πρόγραμμα Pandemic Crisis Support, τόνισε ο Πορτογάλος υπ. Οικονομικών, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι διαθέσιμο στα κράτη μέλη που θα το ζητήσουν από τα μέσα Μαΐου και θα μπορεί να προσφέρει δάνεια μέχρι 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Τώρα, τόνισε ο κ. Σεντένο, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία και για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την κρίση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νοτ και Ντε Κος οι υποψήφιοι για πρόεδρος της ΕΚΤ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ, με υποψήφιους τους Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος και Κλάας Νοτ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρότερες κυρώσεις για servicers, ενίσχυση προστασίας δανειοληπτών

Ο Κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση ενισχύει την προστασία δανειοληπτών και αυστηροποιεί κυρώσεις για τους servicers, ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση για τις προτάσεις της σχετικά με την προστασία πρώτης κατοικίας.
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 6/11 οι υποψηφιότητες για διαδοχή Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν προθεσμία έως την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου για την υποβολή υποψηφιοτήτων διαδοχής της Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ, με σχετική συζήτηση στο Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Λαγκάρντ ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στο ευρώ κατά τη θητεία της

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, ευχαρίστησε δημόσια την Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμβολή της στη σταθερότητα της ευρωζώνης κατά τη θητεία της ως επικεφαλής της ΕΚΤ, με αφορμή την αποχώρησή της τον Φεβρουάριο.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης από Σουφλί: Στα σύνορα, καθήκον και αφοσίωση έχουν άλλο βάρος

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισκέφθηκε το Σουφλί, τονίζοντας τη σημασία της εθνικής ασφάλειας και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς όσους υπηρετούν στα σύνορα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Το κράτος που λειτουργεί σωστά είναι το καλύτερο κίνητρο

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε πως το αποτελεσματικό κράτος είναι το καλύτερο επενδυτικό κίνητρο, αναφέρθηκε στη σταθερότητα τραπεζών και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής κόμβος εκπαίδευσης και τουρισμού με επενδύσεις στις υποδομές.