ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φωτο: Shutterstock

Η πανδημία θα οδηγήσει σε μείωση 11% της κατανάλωσης ενέργειας

Η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να καταγράψει σημαντική πτώση καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει «παγωμένη». «Βουτιά» 35,5% σημείωσε η ζήτηση ενέργειας την Μ. Εβδομάδα.

Σημαντική πτώση της τάξης του 11% στην κατανάλωση ενέργειας θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπεται να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα κατανάλωσης μετά την παρέλευση διετίας.

Στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των ενεργειακών καταναλώσεων παρέθεσε χθες ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ανδριοσόπουλος στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ενέργεια και τη βιομηχανία που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

-Η συνολική κατανάλωση ενέργειας θα είναι εφέτος 11% χαμηλότερη σε σχέση με τους στόχους που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το 2021 - 2022 με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας η ζήτηση θα αυξηθεί, ενώ το 2023 θα επανέλθει στην τροχιά που προβλέπει το ΕΣΕΚ. Η κατανάλωση τα επόμενα χρόνια θα βαίνει μειούμενη σε εφαρμογή των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

-Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκε μεγάλη πτώση της ζήτησης κατά 35,5 % σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

-Καταγράφεται επίσης μεγάλη πτώση της τιμής χονδρικής για το ρεύμα, στα 27,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο έναντι 66,4 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος το 2019 και 49,9 ευρώ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018. Ωστόσο οι τιμές για τη βιομηχανία παραμένουν 35 % υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

-Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν δραστικά εφέτος κατά 26,5 % σε σχέση με το 2019. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μείωση δεν θα είναι πρόσκαιρη αλλά οι εκπομπές θα παραμείνουν χαμηλότερες από τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ και τα επόμενα χρόνια (60,8 εκατ.τόνοι το 2025 έναντι πρόβλεψης προ κορονοϊού για 63,4 εκατ.) Ο λόγος είναι ότι η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου φέρνει σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

-Τα προβλήματα στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού αναμένεται να προκαλέσουν μικρή ανάσχεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εφέτος, ωστόσο ο κλάδος θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά τα επόμενα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου στούντιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ξεκινά το δυναμικό τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις από σήμερα

Από 1η Φεβρουαρίου εφαρμόζεται το νέο «Πορτοκαλί» τιμολόγιο για επιχειρήσεις με έξυπνους μετρητές, με στόχο περισσότερες επιλογές και μείωση κόστους ενέργειας, όπως υπενθυμίζει ο υπουργός Στ. Παπασταύρου.
πλοίο FSRU Αλεξανδρούπολης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα βήματα στον κάθετο αγωγό αερίου και το όφελος Ελλάδας

Η συμφωνία της ATLANTIC SEE LNG TRADE για προμήθεια LNG από ΗΠΑ από το 2026 επισπεύδει τον Κάθετο Διάδρομο. Πρώτη αποστολή στη Ρεβυθούσα και μεταφορά LNG στην Ουκρανία με αγοραστή τη Naftogaz και προμηθευτή την BP τον Μάρτιο.
Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Προτεραιότητα η προστασία κι ενίσχυση της ακίνητης περιουσίας

Ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο 43ο Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ, τόνισε τη σημασία της ακίνητης περιουσίας ως «ρίζες και κόπο ζωής» και επανέλαβε τη δέσμευση για διάλογο, προστασία και υπεύθυνες πολιτικές υπέρ των ιδιοκτητών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί στρατηγική επένδυση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου ως στρατηγική επένδυση για την ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αναδεικνύοντας τις οικονομικές και γεωπολιτικές ωφέλειες για την περιοχή.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Κίνδυνος ενεργειακής απομόνωσης για Κύπρο λόγω διασύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους

Κύπρος και Ελλάδα καθυστερούν το GSI, ενώ Τουρκία και ψευδοκράτος προχωρούν σε ηλεκτρική διασύνδεση. Ο Γιάννης Μανιάτης θα θέσει ερώτημα στην Κομισιόν, ζητώντας διευκρινίσεις για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρη