Με ταχύτητα προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος στην ολοκλήρωση του σχεδίου για τη δημιουργία ενιαίας bad bank, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί από την ΕΠΑΘ, την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ, ο βασικός κορμός του σχεδίου για την δημιουργία ειδικού σχήματος διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εις βάθος εξέταση σειράς τεχνικών πτυχών του σχεδίου με τους συμβούλους της ΤτΕ και θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις και συζητήσεις με επενδυτές και παράγοντες της αγοράς προκειμένου να τεσταριστούν οι λειτουργικές πτυχές του σχεδίου και η αντίδραση των αγορών.
Κατόπιν, η ΤτΕ θα προχωρήσει στην υποβολή του τελικού σχεδίου στην κυβέρνηση και τον SSM, ενώ η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι σκόπιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και την υποβολή του στην Κομισιόν.
Η στάση της κυβέρνησης
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών, με ευθύνη το χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, δεν βλέπει θετικά το νέο σχέδιο της ΤτΕ θεωρώντας ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να λυθεί μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν φαίνεται να θεωρεί επείγον το ζήτημα, έχοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και να μην αναληφθούν από το Δημόσιο πρόσθετα οικονομικά βάρη τα οποία θα έφερναν πιο κοντά την Ελλάδα σε νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.
Σιγή ιχθύος από τις τράπεζες
Οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρούν χρήσιμο κάθε εργαλείο που θα βοηθά στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αναγνωρίζουν ότι η νέα κρίση δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις και δυσκολίες στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank, θεωρούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική λύση του προβλήματος, ωστόσο σημειώνουν ότι θα πρέπει να δουν τη δομή του σχεδίου και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους ισολογισμούς.
Η δομή του σχεδίου
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τόσο το τρέχον απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου 68 δισ. ευρώ, όσο και τα νέα που θα δημιουργηθούν από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η αρχιτεκτονική του σχεδίου είναι τέτοια ώστε η ένταξη των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σχήμα της bad bank να μην απαιτεί έγκριση της Κομισιόν και να μην εμπίπτει στις διατάξεις περί κρατικής βοήθειας.
Σε ό,τι αφορά τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν, αναμένονται οι κινήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας.
Το σχέδιο για την bad bank θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέρος της κεφαλαιακής βάσης του νέου σχήματος.
Τέλος, επιδίωξη της ΤτΕ είναι να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί και οι υπάρχουσες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεδομένου του μεγάλου όγκου του έργου που πρέπει να επιτελεστεί.
Σημειώνεται ότι η ομάδα της ΤτΕ εξέτασε αναλυτικά όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος (διατήρηση της υπάρχουσας στρατηγικής των τιτλοποιήσεων, αυξήσεις κεφαλαίου, bad bank κ.α.) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία μιας ενιαίας bad bank επιτυγχάνει την μέγιστη αποτελεσματικότητα, καθώς πετυχαίνει τη μεγαλύτερη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά μονάδα κεφαλαίου που «καίγεται».
Πηγές της ΤτΕ υπογραμμίζουν ότι θα πρόκειται για λύση στην οποία οι τράπεζες μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά και δεν θα υπάρχει περιορισμός στο να αξιοποιηθούν παράλληλα και άλλα εργαλεία, όπως το σχέδιο «Ηρακλής». Ωστόσο, θεωρούν ότι η νέα ύφεση, το μέγεθος της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, δημιουργεί νέους κινδύνους και μεταθέτει, στην καλύτερη περίπτωση, για αρκετούς μήνες τον σχεδιασμό των τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και να ενεργοποιηθούν νέα εργαλεία και δυνατότητες ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο σημαντικής επιδείνωσης των συνθηκών.
Η ΤτΕ θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα και τις εγχώριες τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και συγκροτημένα, να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και να επιτύχουμε μια ολική λύση μέσω της δημιουργίας bad bank.
Η JP Morgan σε σημείωμά της, σχολιάζοντας το θέμα της δημιουργίας μίας bad bank, ανέφερε ότι η ΤτΕ επέμεινε ότι είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς το σχέδιο «Ηρακλής» αν και είναι ένα πολύ καλό βήμα, εξαρτάται από πολλαπλές τιτλοποιήσεις γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος στο τρέχον περιβάλλον.