Κεφαλαιακά ισχυρές είναι οι μικρότερες τράπεζες της χώρας, οι λεγόμενες μη συστημικές ή λιγότερο σημαντικές τράπεζες, καθώς το stress test που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, με την εποπτεία της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε ότι μπορούν να αντέξουν σε δυσμενές σενάριο για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και δεν υπάρχει τράπεζα που θα χρειασθεί άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessDaily, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, τον SSM, ολοκληρώθηκε και ο αντίστοιχος έλεγχος που διενεργεί στις μη συστημικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος, με γενικά θετικά αποτελέσματα.
Στην άσκηση συμμετείχαν τέσσερις εμπορικές τράπεζες (ATTICA BANK, OPTIMA BANK, AEGEAN BALTIC BANK και PRAXIA BANK), καθώς και οι επτά συνεταιριστικές τράπεζες που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, μετά την κρίση των προηγούμενων ετών, η οποία μείωσε σημαντικά τον αριθμό των συνεταιριστικών τραπεζών στη χώρα. Πρόκειται για τις συνεταιριστικές τράπεζες ΧΑΝΙΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΔΡΑΜΑΣ και ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Βάση αναφοράς αποτέλεσαν τα οικονομικά στοιχεία στο τέλος της χρήσης 2018. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ελέγχθηκε σε δύο σενάρια, βασικό και δυσμενές, για τη χρονική περίοδο 2019 - 2021.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι τράπεζες πέρασαν «πάνω από τον πήχη» στο βασικό σενάριο της άσκησης, ενώ υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις συνεταιριστικών τραπεζών για τις οποίες διαπιστώθηκαν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν εντοπίσθηκαν σοβαρές πρόσθετες ανάγκες.
Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλουν capital plans, δηλαδή τα σχέδιά τους για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, τα οποία θα προβλέπουν την κάλυψη των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών ως το τέλος του επόμενου έτους και θα περιγράφουν τις πηγές από τις οποίες θα προέλθουν τα πρόσθετα κεφάλαια που απαιτούνται.
Η δοκιμασία των συνεταιριστικών
Ο τομέας των συνεταιριστικών τραπεζών δοκιμάσθηκε σκληρά στα χρόνια της κρίσης, ενώ ήλθαν στην επιφάνεια και αρκετές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης. Μεγάλος αριθμός συνεταιριστικών τραπεζών «έσβησαν» από το χάρτη, ενώ αντλήθηκαν σημαντικού ύψους νέα κεφάλαια από όσες έχουν μείνει στην αγορά, όπου κυρίαρχη θέση έχει πλέον η Παγκρήτια Τράπεζα, με ενεργητικό που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό συνολικό ενεργητικό των συνεταιριστικών τραπεζών.
Ο τελευταίος γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης συνεταιριστικών τραπεζών ολοκληρώθηκε πριν τη λήξη του τρίτου μνημονίου, το 2018, βάσει των οδηγιών που είχαν δοθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αν και οι συνεταιριστικές τράπεζες διέθεταν στα τέλη του 2018 διψήφιους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η δυσκολία που αντιμετώπισαν στο δυσμενές σενάριο του stress test συνδέεται με τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, που είναι αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο στις συστημικές τράπεζες. Σχετικά χαμηλό ήταν, εξάλλου, το ποσοστό κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις.
Η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης ορισμένων συνεταιριστικών τραπεζών ως το τέλος του 2020, την ώρα που ο κλάδος θα συνεχίζει και την προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενδέχεται να προκαλέσει νέες εξελίξεις σε κατεύθυνση περαιτέρω συγκέντρωσης του τομέα. Αντικειμενικό προβάδισμα σε αυτές τις εξελίξεις έχουν οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν λάβει και την άδεια λειτουργίας πανελλαδικής εμβέλειας (Παγκρήτια, Τράπεζα Χανίων και Τράπεζα Ηπείρου).