ΓΔ: 1419.37 0.88% Τζίρος: 44.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ενεργοποιείται πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής ανθοκομίας

Κρατικές ενισχύσεις 10,1 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της κρίσης του κορονοϊού στην ανθοκομία. Πτώση 60% - 70% στα έσοδα των παραγωγών.

Το βλέμμα στην επόμενη μέρα στρέφει η εγχώρια ανθοκομία, καθώς η φετινή χρονιά θεωρείται ήδη χαμένη. Σημαντική συμβολή στην προσπάθεια άνθησης του κλάδου αποτελεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ύψους 10,1 εκατ. ευρώ, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που ισχύει από τις αρχές Απριλίου ως μέρος της αντίδρασης της Ε.Ε. στην κρίση του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, μετά την παρατεταμένη περίοδο «μαρασμού» του κλάδου κατά την διάρκεια της δεκαετούς ύφεσης, όπου «χάθηκε» πάνω από το 50% των εσόδων, εφέτος δέχθηκε ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα με την εξάπλωση της πανδημίας να επιβαρύνει εκ νέου σημαντικά τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών κ.Αθανάσιο Κελμάγερ η απώλεια εσόδων των παραγωγών από την πανδημία κυμαίνεται στο 60-70% μέχρι στιγμής, ενώ το γεγονός ότι η πλειονότητα των  γάμων, βαφτίσεων και λοιπών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τους καλοκαιρινούς μήνες «παγώνει», σηματοδοτεί ότι το 2020 αποτελεί μια χαμένη χρονιά για το κλάδο. 

Η ενίσχυση των 10 εκατ. ευρώ θα δώσει την δυνατότητα στους παραγωγούς να στηρίξουν τις καλλιέργειες τους και ενδεχομένως επιβραδύνει το ρυθμό εγκατάλειψης της καλλιέργειας ανθέων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κελμάγερ «επειδή ο κλάδος μας ήταν από τους πρώτους που βίωσαν την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας σε συνάρτηση με το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποθεματοποίηση των ανθέων, αρκετοί παραγωγοί προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εισόδημα προχώρησαν στην λαχανοκομία, καταστρέφοντας ένα 20-30% της καλλιέργειας άνθεων». 

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την περίοδο της ύφεσης όπου ο αριθμός των ανθοπαραγωγών συρρικνώθηκε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των μελών του Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών, από περίπου 320 μέλη προ κρίσης αριθμεί πλέον 117.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής ανθοκομίας, θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ορίζεται σε 1250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστικών δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνίας και άλλων ανθοκομικών φυτών εξωτερικού χώρου και  σε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίων) ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου.

Σημειώνεται ότι οι βασικές περιοχές ανάπτυξης της ανθοκομίας βρίσκονται σε Αττική, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να συγκεντρώνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. 

Ωστόσο, ελέω της νέας τάξης πραγμάτων που δημιούργησε η πανδημία, οι παραγωγοί εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να διατηρήσουν βιώσιμη λειτουργία. Μια τάση που φέρεται να αποτελεί διέξοδο είναι η στροφή στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών ενώ για τους νεοεισερχόμενους στο κλάδο προτείνεται η επιλογή της μονοκαλλιέργειας. Παράλληλα, δρομολογούνται δράσεις στήριξης των αυτόχθονων ελληνικών φυτών κυρίως στην κατεύθυνση της προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των καταναλωτών να επιλέγουν περισσότερα εγχώρια φυτά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς φορτιστές: Ανεπαρκής η υποδομή στην Ελλάδα

Μόνο 53 φόρτισης ανά εκατ. κατοίκων υπάρχουν στην Ελλάδα, έναντι 287 στην Ευρώπη. Στόχος της κυβέρνησης να αυξηθούν κατά 100.000 μέχρι το 2030. Πολλά τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρήστες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς υπογραφή τρία μεγάλα έργα 320 εκατ. για διαχείριση υδάτων

Σε προτεραιότητα μπαίνουν τα έργα βιώσιμης διαχείρισης υδάτων, ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις. Επιχειρεί να επιταχύνει το υπουργείο Υποδομών, ενώ η Κομισιόν ασκεί αυστηρή κριτική στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΘΟ: Συμβατοί για τα επόμενα έτη οι στόχοι καθαρών πρωτογενών δαπανών

Είναι χαρακτηριστικό πως το διάστημα που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας (δηλαδή την τριετία 2021- 2023) ο λόγος χρέους ως προς ΑΕΠ στην Ελλάδα παρουσίασε μείωση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της ευρωζώνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Μπρετόν: Να προστατευτούν τα ναυπηγεία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, και η διοίκηση του ομίλου, παρουσίασαν στον κ. Μπρετόν τη δυναμική των ναυπηγείων της ΟΝΕΧ, σε Ελευσίνα και Σύρο και τα επενδυτικά σχέδια ύψους 250 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δώδεκα «αστερίσκοι» από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλήματα σε ανταγωνιστικότητα, πληθωρισμό και αγορά εργασίας, καθυστερήσεις στην εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων, «βραχυκύκλωμα» πλειστηριασμών: Τι επισημαίνει η Κομισιόν.