Αρωγούς στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις θα συνεχίσει να είναι το κράτος, και στην επόμενη φάση, κατά την οποία αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που σημείωσε οτι η χρηματική ενίσχυση των 800 ευρώ θα συνεχίσει να δίνεται σε όσους εργαζομένους θα είναι σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αργότερα ή δεν θα ανοίξουν.
Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η χρηματική ενίσχυση των 800 ευρώ θα δίδεται- ποσοστιαία ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της αναστολής σύμβασης- σε όσους εργαζόμενους είναι σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αργότερα ή δεν θα ανοίξουν. Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση επιζητεί επιπροσθέτως να αξιοποιήσει το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για να ενισχύσει όσους θα εργάζονται, αναγκαστικά λόγω των μέτρων προφύλαξης, λιγότερες ώρες. Ενώ, προανήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει άμεση ή έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Κάλεσε, όμως, τις επιχειρήσεις να συνδράμουν και αυτές, και κυρίως όσον αφορά στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Σχετικά με την ενίσχυση των 800 ευρώ σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης (κατά την α' φάση των μέτρων), δήλωσε ότι έως τώρα αυτή έχει καταβληθεί σε περίπου 686.000 εργαζόμενους και αύριο θα δοθεί σε επιπλέον 105.875 άτομα.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις (η εκταμίευση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας). Είπε, παράλληλα, ότι το πρόγραμμα αυτό θα επαναληφθεί άλλη μια φορά τον Μάιο, για τις επιχειρήσεις με πολύ ζημιογόνα χρήση τον Απρίλιο.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος νέου μνημονίου, δήλωσε ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση δείχνει ότι αυτό δεν είναι επιλογή. Και πρόσθεσε πως «θα τα καταφέρουμε να μην προσφύγουμε σε μνημόνιο». Ενώ, επανέλαβε ότι «βούληση είναι να μην ακουμπήσουμε το "μαξιλάρι" των 15,7 δισ. ευρώ», εκ των οποίων περίπου 9 δισ. ευρώ είναι υποδόση του ESM.