Νέο μοντέλο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων με σταδιακή απόσυρση των ειδικών επιδομάτων, της πλήρους κάλυψης των εισφορών από το Δημόσιο καθώς και των αναστολών πληρωμών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πυρήνας των παρεμβάσεων περιλαμβάνει:
- ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ενεργοποίηση πλέγματος χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, εγγυοδοτικά ταμεία, φθηνά δάνεια, επιδοτήσεις επιτοκίων «επιστρεπτέα προκαταβολή» κ.α)
- επιδότηση των θέσεων εργασίας, με τη χρήση των πόρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο για την απασχόληση (SURE)
- άρση των αναστολών πληρωμών για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και καθιέρωση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή τους σε περισσότερες δόσεις και μπόνους για εφάπαξ εξόφληση τους
- μειώσεις φόρων και εισφορών σε βάθος χρόνου σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της κυβέρνησης
Η αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής θα αρχίσει να εφαρμόζεται κλιμακωτά από τον Μάιο σε συνάρτηση με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων (lockdown) και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με την κατάργηση της «οικονομικής καραντίνας».
Περιορισμός ειδικών επιδομάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο βήμα θα γίνει με τον περιορισμό των ειδικών επιδομάτων σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στη παραγωγική διαδικασία με ταυτόχρονη άρση της κρατικής επιδότησης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών.
Με αυτό τον τρόπο θα συμπιεστεί το άμεσο δημοσιονομικό κόστος με αποτέλεσμα να μπει φρένο στον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και να περιοριστούν οι διαρροές από τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου. Ένας ακόμη παράγοντας που σπρώχνει το οικονομικό επιτελείο στην αλλαγή πολιτικής είναι το γεγονός ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν ένα τόσο υψηλό λογαριασμό όπως είναι ο σημερινός με απευθείας παροχή «ζεστού χρήματος» από το προϋπολογισμό.
«Τα κρατικά ταμεία δεν αντέχουν την επέκταση του υφιστάμενου πακέτου των 6,8 δισ. ευρώ και το Μάιο» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας με νόημα ότι θα περιοριστεί η εμβέλεια των μέτρων που αφορούν κυρίως στα ειδικά επιδόματα και στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τα 800 ευρώ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν, ενώ θα καταργηθεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των 45 ημερών και το μισθολογικό κόστος θα περάσει εξ ολοκλήρου στους εργοδότες. Η απόσυρση του προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων θα γίνει σταδιακά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ στο διάστημα αυτό θα ξεδιπλώνεται το νέο μοντέλο στήριξης με στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που βγαίνουν από το υφιστάμενο πλαίσιο.
«Το Δημόσιο πλήρωσε τους πάντες»
Τη στροφή στην οικονομική πολιτική προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας ότι «τον προηγούμενο μήνα το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε σχεδόν τους πάντες στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η επιδοματική πολιτική αυτού του εύρους δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Επεσήμανε πως στη δεύτερη φάση της κρίσης με την άρση του lockdown «πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο την επιχειρηματικότητα, ώστε η επιχειρηματικότητα να πάρει πάνω της την απασχόληση» και «μίλησε για επιστροφή στην κανονικότητα στηριζόμενη και στα ευρωπαϊκά κονδύλια, για παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο SURE».
Τέλος σημείωσε ότι λόγω της κρίσης «έχει ανοίξει μία παρένθεση που θα είναι σύντομη για αυξήσεις δαπανών και μόλις κλείσει αυτή η παρένθεση οφείλουμε να γυρίσουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική της μείωσης φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα έχουμε τότε στην οικονομία».