ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Τρέχει» το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ κόντρα στην πανδημία

Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ ανοίγει τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων.

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να έχει «παγώσει» το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, όμως δεν καθυστερεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2030, με σημαντικά έργα υποδομής να υλοποιούνται σε όλη την χώρα, αναβαθμίζοντας το δίκτυο προκειμένου να ανοίξει χώρος για νέες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Η επόμενη δεκαετία είναι κρίσιμη καθώς προχωράει το σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες επενδύσεις στο Αιγαίο που θα ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και τη δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου δικτύου.

Στο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται η διασύνδεση όλων των νησιών της χώρας στο ηπειρωτικό σύστημα, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη, οικονομικότερη και πράσινη ηλεκτροδότηση, με σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους.

Με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων τα νησιά θα ξεφορτωθούν τις ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα μειώσουν το κόστος για τους καταναλωτές στα νησιά καθώς θα απαλλαγούν από τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας που καταβάλλουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΥΠΕΝ παρουσιάστηκαν οι βασικές παράμετροι του επενδυτικού προγράμματος και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επιμέρους διασυνδέσεων. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ διαβεβαίωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως οι επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα ο Διαχειριστής να αναλάβει με τα δικά του συνεργεία την υλοποίηση τμημάτων εναέριων γραμμών που ενδέχεται να καθυστερήσουν εξαιτίας της πανδημίας.

Το Δεκαετές Πρόγραμμα

Στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030, το οποίο υποβλήθηκε για έγκριση στη ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ ενσωμάτωσε τα σχόλια φορέων της αγοράς ενέργειας και έκανε προσαρμογές με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος της χώρας ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης. Συνολικά, θα προστεθούν στο υφιστάμενο Σύστημα Μεταφοράς 5.000 νέα χιλιόμετρα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι υποθαλάσσιες.

Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται το 2024, περιλαμβάνει έργα 1,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα σημαντικά έργα με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε βάθος δεκαετίας, είναι τα ακόλουθα:

  1. Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου: Το έργο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται εντός του 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.
  2. Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Την περίοδο 2021-2024 οι επενδύσεις για το έργο -που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ- θα φτάσουν τα 781 εκατ. ευρώ με στόχο ολοκλήρωσης της διασύνδεσης το 2023. Μαζί με το τμήμα που θα υλοποιηθεί το 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
  3. Διασύνδεση των Κυκλάδων: Στα διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος-Πάρος-Μύκονος- Άνδρος-Τήνος), θα προστεθεί μέσα στο 2020 η Νάξος. Η τελευταία φάση, προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 με τα νησιά Σέριφος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη. Το συνολικό έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
  4. Επέκταση Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο: Το σύστημα Υπερυψηλής Τάσης επεκτείνεται στην Πελοπόννησο δίνοντας περαιτέρω περιθώρια διείσδυσης ΑΠΕ στο νότιο Σύστημα της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. και ολοκλήρωση έως το 2024. Το πρώτο σκέλος του έργου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος και ΚΥΤ Κορίνθου) θα ολοκληρωθεί το 2021.
  5. Διασύνδεση των Δωδεκανήσων: Το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων (Κως-Ρόδος-Κάρπαθος) θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα έως το 2027 με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.
  6. Διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου: Ο χάρτης των διασυνδέσεων στο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί το 2029 με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Σκύρο. Αυτό το έργο, συνολικού ύψους 885 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Σκύρου-Λέσβου-Λήμνου-Χίου-Σάμου με την Εύβοια στα δυτικά, την Θράκη στα βόρεια και την Κω στα νότια.

Η αναβάθμιση του δικτύου δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες

Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που έχει ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ που θα ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας σε κάθε νησιωτικό σύμπλεγμα, με τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες στο νέο σκηνικό που δημιουργείται.

Χαρακτηριστικά, σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου η συνολική ισχύς που αναμένεται να εγκατασταθεί υπολογίζεται σε 2.442 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις περίπου 2,6 δισ. ευρώ:

  • Στις Κυκλάδες, αφού ολοκληρωθούν και οι τέσσερις φάσεις της διασύνδεσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα μπορούν να εγκατασταθούν συνολικά 332MW  νέες ΑΠΕ. Συγκεκριμένα σε Άνδρο και Τήνο θα μπορούν να τοποθετηθούν ΑΠΕ ισχύος 72 MW, σε Σύρο, Πάρο, Μύκονο και Νάξο 160 MW και σε Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο 100 MW.
  • Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.030 MW. Σε Λέσβο, Σάμο και Χίο θα μπορούν να εγκατασταθούν έργα ισχύος 360 MW, σε Λήμνο, Κω, Ρόδο και Κάρπαθο 570 MW, και στην Σκύρο ακόμα 100 MW.
  • Στην Κρήτη, αφού ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 η διασύνδεση με την Πελοπόννησο, αναμένεται να εγκατασταθούν ΑΠΕ ισχύος 160 MW, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική το 2023 θα προστεθούν ακόμα 600 MW.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυθικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση: Θα χρειαστούν 165 δισ. ευρώ

Αλλάζει πίστα στην αγορά ενέργειας η χώρα με το αναθεωρημένο σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Ο ρόλος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι προβληματισμοί για το δίκτυο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Πάνω από 8 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην πράσινη ενέργεια

Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την πράσινη μετάβαση. Σημαντικοί παίκτες στα ενεργειακά έργα του εξωτερικού οι ελληνικές εταιρείες.
Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Σχέδιο για offshore αιολικά στο Αιγαίο μέχρι το 2030

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως στόχος είναι στη δεκαετία 2030-2040 η Ελλάδα να αποτελεί μεγάλη παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας από τα offshore αιολικά. Έρχεται θετική έκπληξη για τις τιμές ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στηρίζουν το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιούν με εντολή της διοίκησης έκτακτες επιθεωρήσεις του εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς ο οποίος καταπονείται από τις υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν προληπτικά τυχόν βλάβες.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθιές περικοπές στην ενέργεια από ΑΠΕ, ανησυχία στους παραγωγούς

Για την αποφυγή μπλακάουτ κόβεται παραγωγή ακόμη και από μονάδες που δημιουργήθηκαν πριν από το 2019. Ήδη μεγάλες εταιρείες πλησιάζουν το ετήσιο όριο μείωσης 5% πριν κλείσει το εξάμηνο. Πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων.