ΓΔ: 2680.47 0.50% Τζίρος: 107.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:16:36
Φωτοβολταϊκά πάνελ ενέργειας

ΣΠΕΦ: Ναι στην κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για εταιρείες με φωτοβολταϊκά

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά ζητά με επιστολή του την άμεση και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα που παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ενόψει των εξαγγελιών στη ΔΕΘ.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών και κοινοποίηση στο υπουργείο Ενέργειας, ζητά την άμεση και πλήρη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε όσους δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Το αίτημα αυτό διατυπώνεται ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΠΕΦ επισημαίνει ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να ενταχθεί στις επικείμενες φορολογικές ρυθμίσεις, τόσο για τις έδρες όσο και για τα υποκαταστήματα. Όπως σημειώνεται, στόχος είναι η σχετική ελάφρυνση να αποτυπωθεί στις χρηματορροές των παραγωγών από το 2027, σύμφωνα με κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Στην επιστολή τονίζεται ότι, ενώ με το άρθρο 3 του ν. 5162/2024 καταργήθηκε το τέλος επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα από το φορολογικό έτος 2024, το μέτρο παραμένει για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες. Έτσι, συνεχίζει να επιβάλλεται ετήσιο τέλος 800 ή 1.000 ευρώ για την έδρα, ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής, και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Επιπλέον, το τέλος αυτό δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα.

Κατά τον ΣΠΕΦ, το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί οριζόντια και πάγια φορολογική επιβάρυνση που δεν συνδέεται με τον κύκλο εργασιών, την κερδοφορία ή τη φοροδοτική ικανότητα της επιχείρησης. Επιβάλλεται ακόμη και σε ζημιογόνες επιχειρήσεις ή φορείς χωρίς ουσιαστικό εισόδημα, διαφοροποιεί τη φορολογική μεταχείριση αποκλειστικά με βάση τη νομική μορφή, και επιβαρύνει δυσανάλογα τις μικρές και οικογενειακές εταιρείες, ειδικά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Σημειώνεται ότι κάθε παραγωγική εγκατάσταση εκτός έδρας θεωρείται υποκατάστημα, ακόμη και όταν πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένους σταθμούς χωρίς προσωπικό ή εμπορική δραστηριότητα. Έτσι, το τέλος πολλαπλασιάζεται ανά εγκατάσταση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Ο ΣΠΕΦ υπενθυμίζει πως ενεργειακές κοινότητες που λειτουργούν αποκλειστικά για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, χωρίς πωλήσεις ή εισοδήματα, καλούνται παρ’ όλα αυτά να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος για έδρα και εγκατάσταση. Αυτό, όπως επισημαίνεται, δείχνει ότι το τέλος λειτουργεί ως ανελαστική επιβάρυνση της ύπαρξης του νομικού προσώπου και των εγκαταστάσεών του.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, που αντιμετωπίζουν περικοπές παραγωγής, αρνητικές τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αυξημένα κόστη εκπροσώπησης και εξισορρόπησης, καθώς και αυξανόμενες ανάγκες συντήρησης του εξοπλισμού.

Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είχε τεθεί ως ρητή κυβερνητική δέσμευση. Ωστόσο, για τα νομικά πρόσωπα το τέλος εξακολουθεί να επιβάλλεται.

Καθώς πλησιάζει το τελευταίο τρίμηνο του 2026, ο ΣΠΕΦ τονίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αναβολή της δέσμευσης. Η κατάργηση για τα φυσικά πρόσωπα αποτέλεσε το πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί με την κατάργηση και για τις επιχειρήσεις με εταιρική μορφή.

Ο ΣΠΕΦ ζητά την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα από το φορολογικό έτος 2026, ώστε η ελάφρυνση να φανεί στις χρηματορροές των παραγωγών από το 2027.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, στη χώρα λειτουργούν περίπου 33.000 επαγγελματικοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί, αν και σημαντικός αριθμός ανήκει σε φυσικά πρόσωπα. Επιπλέον, από το 2022 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, εφόσον αύξησαν τον μέσο αριθμό εργαζομένων τους κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα.

Το δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του τέλους για τα υποκαταστήματα του φωτοβολταϊκού κλάδου εκτιμάται σε έως 20 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ προστίθενται έως 10 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του τέλους έδρας. Συνολικά, το κόστος δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που θεωρείται περιορισμένο σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Η υλοποίηση του αιτήματος, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, θα αποτελέσει πράξη συνέπειας προς τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, θα διασφαλίσει φορολογική ισονομία μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων και θα στηρίξει ουσιαστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Ράντεφ: Στο επίκεντρο ενέργεια, άμυνα και υδάτινοι πόροι

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στη Σόφια με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας. Οι δύο πλευρές τόνισαν την ενίσχυση της συνεργασίας σε ενέργεια, μεταφορές και διαχείριση υδάτων, επιδιώκοντας κοινά επωφελείς συμφωνίες.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του για τη Γιορτή της Μητέρας, μίλησε για τη σημασία της οικογένειας και παρουσίασε παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε οικονομία, ενέργεια, εκπαί
Mitsotakis-Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εξετάζουμε νέας διασύνδεση με Αίγυπτο για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου όπου υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο