ΓΔ: 2283.73 1.09% Τζίρος: 308.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:42
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης μιλά στη Βουλή ως Υφυπουργός Ανάπτυξης.

Τσαβδαρίδης: Προστασία IP για καινοτομία και ελληνικά αυθεντικά προϊόντα

Ο Λ. Τσαβδαρίδης, στο IP Enforcement Summit 2025, ζήτησε κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της πειρατείας και ισχυρή προστασία αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, συναντώντας EUIPO και WIPO.

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη ισχυρής προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (IP) έστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ανοίγοντας το διεθνές IP Enforcement Summit 2025 που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO).

«Η πειρατεία και η παραποίηση δεν στερούν μόνο έσοδα, αλλά φθείρουν την εμπιστοσύνη, αποθαρρύνουν την καινοτομία και απειλούν θέσεις εργασίας», τόνισε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κινείται ταχύτατα για να θωρακίσει πατέντες, εμπορικά σήματα και βιομηχανικά σχέδια. Στο επίκεντρο, όπως είπε, βρίσκονται οι μικρομεσαίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που χρειάζονται σαφές, απλό και αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας.

Ο κ. Τσαβδαρίδης συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή του EUIPO João Negrão, χαιρετίζοντας τη στενή συνεργασία με τον ΟΒΙ και το πρόγραμμα «Authenticities» για την ενίσχυση αυθεντικών ελληνικών brand. Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσφατη απόφαση του EUIPO για το «Turkaegean», που, όπως είπε, δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την πολιτισμική ταυτότητα του Αιγαίου.

Σε ξεχωριστή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) Daren Tang, συζητήθηκε η στήριξη που μπορεί να παράσχει ο οργανισμός στον εθνικό μηχανισμό καινοτομίας, με έμφαση στις ελληνικές ΜμΕ.

Ο υφυπουργός επισήμανε, επίσης, τις εθνικές πρωτοβουλίες για την πλήρη αξιοποίηση του νέου κανονισμού της ΕΕ που επεκτείνει την έννοια των «γεωγραφικών ενδείξεων» σε χειροτεχνικά και βιοτεχνικά προϊόντα ‒ από παραδοσιακά υφαντά έως κοσμήματα ‒ δίνοντας στα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα ευρωπαϊκή αναγνώριση και νομική ασπίδα.

«Στην καρδιά κάθε δημιουργίας βρίσκεται η ανθρώπινη εφευρετικότητα. Το χρέος μας είναι να τη διαφυλάξουμε», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: 83,5% των νέων πρώτοι στη χρήση εργαλείων ΤΝ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ στη χρήση AI από νέους (83,5%), σύμφωνα με τον υφυπουργό Στ. Καλαφάτη, που μίλησε για νέο στρατηγικό πλάνο Έρευνας και Καινοτομίας και διευρυμένη συνεργασία φορέων στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η καινοτομία και η «Ατζέντα 2030» στην ομιλία Δένδια στο ΣΕΥ της ΕΕ

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενημερώνοντας για την Ατζέντα 2030, την Ασπίδα του Αχιλλέα και το ΕΛΚΑΚ, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα άμυνας.
Πανοραμική Νάξος σούρουπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για νησιά ζητά ο Ρούσσος στις Βρυξέλλες

Ο Γ. Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του INSULEUR, ζήτησε στις Βρυξέλλες ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική για τα νησιά, με έμφαση σε συνδεσιμότητα, ενέργεια, καινοτομία και στέγαση.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για Τεχνητή Νοημοσύνη και τον ρόλο της στην οικονομία

Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με τη συμμετοχή στελεχών κυβέρνησης, ακαδημαϊκών και ειδικών, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πόλης ως αναδυόμενου κόμβου καινοτομίας και τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.