ΓΔ: 1867.57 2.68% Τζίρος: 333.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
energeia_revma
Φώτο: Shutterstock

«Φέσια» στο ρεύμα: Οι πάροχοι πιέζουν την κυβέρνηση για άμεσα μέτρα

Σύγκρουση των παρόχων με τη ΡΑΑΕΥ, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σπάνε ρεκόρ και οι προτάσεις τους έχουν πέσει ως τώρα στο κενό. Οι εταιρείες επικρίνουν την Αρχή για προσπάθεια υπερβολική ρύθμισης της αγοράς.

«Στα κάγκελα» βρίσκονται οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς βλέπουν τους απλήρωτους λογαριασμούς των πελατών τους να καλπάζουν προς τα 4 δισ. ευρώ το 2025, ενώ ετοιμάζονται για νέο γύρο διαβουλεύσεων με τη ΡΑΑΕΥ για τις προτεινόμενες αλλαγές που αφορούν τα τιμολόγια ρεύματος.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες από τη ΡΑΑΕΥ δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των προμηθευτών ρεύματος αυξήθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024 από τα 2,4 δις ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Η αύξηση του ποσού συνεχίζεται καθώς δεν διαφαίνεται κάτι στον ορίζοντα που θα ανατρέψει την αυξητική τάση ενώ κύκλοι της αγοράς εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι οφειλές θα ξεπεράσουν τα 4 δις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Αν υποθέσουμε ότι και φέτος θα δούμε αύξηση της τάξεως του 40%, τότε εύκολα πιάνουμε τα 4 δισ.», αναφέρουν πηγές από εταιρείες παρόχων.

«Πιέζουμε συνεχώς για λύση. Πρόκειται για θέμα που ανήκει στις πρώτες προτεραιότητές μας. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για τους κακοπληρωτές όμως χωρίς αποτέλεσμα. Και με τον προηγούμενο υπουργό είχαμε ζητήσει συνάντηση όμως και πάλι δεν υπήρχε κάποια ανταπόκριση», προσθέτουν.

Στο παρελθόν, το θέμα έχει απασχολήσει τόσο το ΥΠΕΝ όσο και τον ρυθμιστή ωστόσο οι λύσεις παραμένουν στο συρτάρι.

Η συζήτηση για τον Ενεργειακό Τειρεσία δεν έχει προχωρήσει, ούτε και η πρόταση για debt flagging, σύμφωνα με την οποία ο διαχειριστής θα κρατάει αρχείο και οι προμηθευτές θα επισημαίνουν τους πελάτες που έχουν υπερήμερους λογαριασμούς ρεύματος.

Έντονη κριτική στις προτάσεις της ΡΑΑΕΥ

Στο μεταξύ, οι πάροχοι ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων με τη ΡΑΑΕΥ σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή ως προς τις προτεινόμενες αλλαγές που εισηγείται η Αρχή αναφορικά με τα προτεινόμενα ρυθμιστικά μέτρα για την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις την προηγούμενη εβδομάδα σε σχεδόν εχθρικό κλίμα για την πρόθεση της Αρχής να συμμορφώσει το εθνικό δίκαιο με την νέα ευρωπαϊκή οδηγία. 

Οι προμηθευτές επιδιώκουν να αποφύγουν αυτό που αποκαλούν «υπερρύθμιση» της αγοράς προμήθειας, τη στιγμή που η ΡΑΑΕΥ κρίνει πως χρειάζεται αυστηροποίηση του πλαισίου. 

Από την πλευρά της, η Αρχή υποστηρίζει ότι με το υφιστάμενο περιβάλλον ο καταναλωτής δεν προστατεύεται αρκετά και ότι υπάρχουν περιθώρια καταχρηστικών συμπεριφορών, ενώ κύριο μέλημά της είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η προστασία των καταναλωτών.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι παρατηρείται μια ασυνήθιστη σύμπλευση ανάμεσα στους παρόχους κατά των προτάσεων της ΡΑΑΕΥ, ανεξαρτήτως μεγέθους των εταιρειών.

«Τα μέτρα που προτείνονται είναι υπερβολικά περιοριστικά. Έχουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ενισχύσουμε τις θέσεις μας με νέα στοιχεία και με παραδείγματα από το εξωτερικό», αναφέρουν πληροφορίες.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δεν είναι αναλογικό τόσο από την πλευρά της διαμόρφωσης τιμών, όσο και από την πλευρά των συνθηκών ανταγωνισμού και της κανονιστικής συμμόρφωσης των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την ΗΡΩΝ Ενεργειακή, η πρόταση της Αρχής περιορίζει τον ανταγωνισμό στην αγορά, καθώς, όπως σημειώνει, οι προτεινόμενες διατάξεις είναι περιοριστικές ως προς τον τύπο, τη διάρκεια, τα χαρακτηριστικά και την δυνατότητα τροποποίησης των προϊόντων προμήθειας. 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις για σειρά νέων μέτρων, τα οποία, όπως επισημαίνει, δεν ευθυγραμμίζονται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και θέτουν σημαντικά εμπόδια στην ελεύθερη ανάπτυξη καινοτόμων εμπορικών προϊόντων, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό και εντέλει τις επιλογές του καταναλωτή.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του ΕΣΠΕΝ

-Αναγκαία ενσωμάτωση στον ΚΠΗΕ: Οποιαδήποτε νέα ρύθμιση θα πρέπει να ενσωματώνεται θεσμικά στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΠΗΕ), ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή και η σαφήνεια του ρυθμιστικού πλαισίου.

-Προστασία της καινοτομίας: Ορισμένα μέτρα, όπως η σύνδεση των τιμολογίων κλιμακίων με την υποχρεωτική εγκατάσταση ευφυών μετρητών, δεν ανταποκρίνονται στην τεχνική πραγματικότητα και περιορίζουν αδικαιολόγητα την εμπορική ελευθερία των προμηθευτών.

-Επιφύλαξη για τον περιορισμό τροποποιήσεων συμβάσεων: Η πρόβλεψη για έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ κάθε μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων προμήθειας κρίνεται υπέρμετρα περιοριστική και μη ευθυγραμμισμένη με τις γενικές αρχές του δικαίου.

-Αναγκαιότητα ρύθμισης του άρθρου 42 ΚΠΗΕ (για την αλλαγή προμηθευτή): Ο ΕΣΠΕΝ υπογραμμίζει εκ νέου το θεσμικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την Απόφαση ΣτΕ 1888/2020, ζητώντας την άμεση συμπλήρωση του άρθρου 42 του ΚΠΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάμπα και κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε η μεγάλη φυγή των καταναλωτών από το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

Σχεδόν ένα εκατομμύριο καταναλωτές έφυγαν από τα πράσινα τιμολόγια. Η αστάθεια και οι υψηλές τιμές ρεκόρ του καλοκαιριού ώθησαν πολλούς στα μπλε. Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά. Οι κερδισμένοι και χαμένοι πάροχοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για επιδότηση ρεύματος στις επιχειρήσεις

Παρατείνεται για ένα μήνα η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για την επιδότηση των κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος για τις επιχειρήσεις τους χειμερινούς μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έγινε η Ιταλία ρυθμιστής του ελληνικού ισοζυγίου ενέργειας

Η προσωρινή διακοπή της διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας αποτυπώνεται έντονα στο εμπορικό ισοζύγιο ρεύματος. Η νέα συμφωνία για δεύτερη διασύνδεση θα θωρακίσει τον ρόλο των δύο χωρών στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.