ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο Αθηνών αίθουσα
Οθόνες με στοιχεία δεικτών και συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με επισκέπτη στον χώρο.

Νέα δυναμική άνοδος για τον Γενικό Δείκτη μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Άνοδος στον Γενικό Δείκτη και στις αγορές το πρωί της Δευτέρας (12/5), μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα για τους δασμούς.

Με δυναμική άνοδο άρχισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κερδίζει 1,05% και διαμορφώνεται στις 1.769 μονάδες, τζίρο στα 26 εκατ.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έκαναν συνομιλίες για τις εμπορικές τους σχέσεις στην Γενεύη της Ελβετίας το Σαββατοκύριακο και ανακοινώθηκε σήμερα ότι ανακαλούνται οι δασμοί για 90 ημέρες, κάτι που έφερε ευφορία στα χρηματιστήρια διεθνώς. 

Η προσωρινή συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Κίνα και σε ΗΠΑ έφερε ηρεμία και άνοδο στις αγορές, κάτι που εκμεταλλεύτηκε επίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης και με τον FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να σημειώνουν αυξήσεις της τάξης των 1,2% (4.390 μονάδες) και 0,7% (2.643 μονάδες) αντίστοιχα, ενώ οι τράπεζες πέτυχαν άνοδο ύψους 2,25% στις 1.697 μονάδες.

Στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης έχει κέρδη που ξεπερνούν το 2%. Πάνω από 2% έχουν άνοδο η ΕΤΕ (2,4%, 10,05 ευρώ), η Eurobank (2,55%, 2,55 ευρώ) και η Πειραιώς (2,6%, 5,4 ευρώ), ενώ η Alpha Bank κερδίζει 1,1% (2,47 ευρώ). Τη μεγαλύτερη όμως άνοδο είχε η Τράπεζα Κύπρου, με +3,7% στα 6,22 ευρώ, η οποία ανακοίνωσε πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και κέρδη 117 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2025.

Στο ταμπλό συνολικά 84 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι μόλις 9 που κινούνται πτωτικά. 

Τα futuers του Dow Jones κερδίζουν 2,4%, του S&P 500 3% και του Nasdaq 3,9%. Άνοδος και στην Ευρώπη, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει κέρδη 1,9%, τον γερμανικό DAX 1,65%,  τον βρετανικό FTSE 100 0,6%, τον ευρωπαϊκό Stoxx 50 1,9% και τον γαλλικό CAC 40 1,3%.

Στην Ασία, μεγάλο άλμα για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με 3,4%, καθώς θετικοί είναι και ο ιαπωνικός Nikkei (0,4%) και ο κινεζικός CSI 300 (1,16%).

Ο μεγαλύτερος χαμένος στην αρχή της συνεδρίασης είναι ο χρυσός με πτώση στα 3,2% και στα 3.240 δολάρια η ουγγιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
MARKET MAKER

Διαστημικές τράπεζες, πουλάει η Jumbo αλλά στο ταμπλό υστερεί και η φθηνή ΑΣΚΟ

Μαζικές αγορές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι τράπεζες επιστρέφουν σε... προπολεμικά επίπεδα, η αποκλιμάκωση στο ενεργειακό στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ο τουρισμός βλέπει ξανά θετικό ορίζοντα.