ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Inflation, Times, Plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Υποχώρησε στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, στο 2,2% στην ευρωζώνη

Σημαντική πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο φτάνοντας στο 2,7% από το 3,1% του Μαρτίου, την ίδια στιγμή που παρέμεινε σταθερός στην ευρωζώνη στο 2,2%.

Παρά το γεγονός ότι κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με την ευρωζώνης που παρέμεινε σταθερός, ο πληθωρισμός στη χώρα μας παραμένει υψηλότερος και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Απρίλιο στο 2,7% από 3,1% που ήταν τον Μάρτιο, και έχει καταγράψει σημαντική πτώση από τον περσινό Απρίλιο που ήταν στο 3,2%. Την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,2% όπως και τον Μάρτιο, διαψεύδοντας ωστόσο τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για οριακή πτώση στο 2,1%. 

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκε οριακά σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη, στο 2,7% τον Απρίλιο, από 2,5% τον Μάρτιο, με τα στοιχεία να απογοητεύουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ που την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι πλησιάζει ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ θα κληθεί σε λίγο καιρό να απαντήσει για το αν θα υπάρξει και νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, συνεχίζοντας την πορεία που έχει χαράξει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι υπηρεσίες καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση τον Απρίλιο καθώς διαμορφώθηκαν στο 3,9% από 3,5% τον Μάρτιο, με τρόφιμα, αλκόολ και καπνό να ακολουθούν με 3% έναντι 2,9% τον Μάρτιο. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,2% έναντι του 2,3% του Απριλίου σημειώνοντας οριακή πτώση σε ετήσια βάση από το 2,4% του περασμένου Απριλίου, αν και οι εκτιμήσεις προέβλεπαν πως θα υποχωρήσει στο 2,1%. Το κόστος των υπηρεσιών που παρακολουθούνται στενά επιταχύνθηκε, ενδεχομένως καθώς επηρεάστηκε από τις διακοπές του Πάσχα που φέτος ήταν αργά.

Στη Γαλλία παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός που διαμορφώνεται στο 0,8% έχοντας καταγράψει οριακή πτώση από το 0,9% του Μαρτίου και σημαντική υποχώρηση από το 2,4% τον Απρίλιο του 2024.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, η Ιταλία διατήρησε σταθερό τον πληθωρισμό στο 2,1%, έχοντας εκτοξευτεί από την περσινή χρονιά όταν και ήταν στο 0,9% ενώ στην Ισπανία παρέμεινε σταθερός στο 2,2%, έχοντας καταγράψει μεγάλη υποχώρηση σε ετήσια βάση καθώς τον Απρίλιο του 2024 ήταν στο 3,4%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάστημα Πειραιώς τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία παρά τις διεθνείς πιέσεις

Η ελληνική οικονομία διατήρησε ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική το 2025, υπεραποδίδοντας έναντι της Ευρωζώνης, με μείωση της ανεργίας, δημοσιονομικά πλεονάσματα και βελτίωση κρίσιμων δεικτών, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός αλλά η ακρίβεια επιμένει στην αγορά

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) τονίζει ότι οι πιέσεις στην αγορά παραμένουν, αφού οι τιμές δεν πέφτουν άμεσα. Αναλύει τις συνέπειες για τις επιχειρήσεις και προτείνει μέτρα για την ανακούφιση από το φαινόμενο του «έρποντος πληθωρισμού».
Τράπεζα της Ελλάδος κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Πληθωρισμός 2% στην ευρωζώνη, 2,9% στην Ελλάδα

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έπεσε στο 2% τον Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ παρέμεινε το 2,7%, ενώ στην Ελλάδα ανέβηκε οριακά στο 2,9%. Οι αγορές βλέπουν σταθερά επιτόκια από την ΕΚΤ και ήπιες μειώσεις από την Fed.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Οι λόγοι που διατηρούν ψηλά τον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλός λόγω ανατιμήσεων σε προϊόντα όπως κρέας, καφές, τσάι, κακάο και σοκολάτα, σύμφωνα με ΕΚΤ. Αυτές συμβάλλουν πάνω από 50% στην αύξηση, παρά το ότι το βάρος τους είναι μικρό.