Την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ κάθε μήνα, για το σύνολο των νέων επιχειρήσεων και σταδιακά για όλες τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δρομολογεί η ΑΑΔΕ.
Το μέτρο αποσκοπεί στην αποτροπή της «εξαφάνισης» εποχιακών επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούν έναρξη εργασιών την άνοιξη και, αφού τηρούν απλογραφικά βιβλία, έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ ανά τρίμηνο, αλλά δεν τις υποβάλουν και μόλις τελειώσει η σεζόν αφήνουν χρέη στην εφορία.
Ο δεύτερος λόγος για τη μηνιαία υποβολή των περιοδικών δηλώσεων είναι να μην συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις πληρωμής του ΦΠΑ για τρεις μήνες, που είναι μεγάλα τα ποσά και συνεπώς μεγάλο το βάρος στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα κάποιες να τον διακανονίζουν σε δόσεις ή και να μην πληρώνουν.
Σε τρεις φάσεις
Η εφαρμογή της νέας διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα:
- Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα κάνουν έναρξη από τον Απρίλιο και μετά και για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τους στην πρώτη φάση, ανεξαρτήτως βιβλίων, θα υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ κάθε μήνα. Δηλαδή, για τις συναλλαγές του μηνός Απριλίου, η περιοδική δήλωση και η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνει τον Μάιο.
- Από τον Ιούλιο του 2025 το μέτρο θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν από το 2024 και μετά.
- Από τον Οκτώβριο του 2025 θα εφαρμοστεί η τρίτη φάση, η οποία θα προβλέπει την προαιρετική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, από όλους τους υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία, οι οποίοι σήμερα υποβάλουν τις περιοδικές ανά τρίμηνο.
Πιτσιλής: Επιχειρήσεις εξαφανίζονται
Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην ΕΡΤ, «πάμε σε αυτή τη λύση γιατί οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγούσε σε καταστρατηγήσεις. Υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζονται έναν Απρίλιο ένα Μάιο και εξαφανίζονται έναν Οκτώβριο».
Ο δεύτερος λόγος, πρόσθεσε, έχει να κάνει με τη ρευστότητα, γιατί βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες εισπράττουν το ΦΠΑ σε τριμηνιαία βάση τον κάνουν τζίρο, κατά κάποιο τρόπο δηλαδή τον κάνουν ταμείο, και όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν το ΦΠΑ δεν έχουν διαθέσιμα με αποτέλεσμα να αναγκάζουν να ρυθμίζουν.
Ωστόσο, η διαδικασία των συνεχών ρυθμίσεων διογκώνει τις οφειλές και «ανοίγουν όλο και περισσότερο τις εκκρεμότητές τους με την εφορία».
Άρα, είπε ο κ. Πιτσιλής, «θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πληρώνουν το ΦΠΑ (εάν εκείνες το θέλουν) σε μηνιαία βάση πράγμα που πιστεύουμε ότι θα τις διευκολύνει και αυτές.
Προς παράταση στο ψηφιακό πελατολόγιο
Παράλληλα ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Γιώργος Πιτσιλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η έναρξη εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής, που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου σε μια σειρά επιχειρήσεων.
Ερωτώμενος σχετικά είπε ότι «δώσαμε κάποιες διευκρινίσεις πρόσφατα, με τις δύο αποφάσεις που άλλαξαν το πλαίσιο και παρά το ότι στην πραγματικότητα ελαφρύνουν το έργο αντί να το βαραίνουν ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε μία μικρή χρονοπροσαρμογή στα χρονοδιαγράμματα. Είμαστε σε συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών και θα το πούμε πολύ σύντομα. Ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνουμε μια μικρή προσαρμογή και στο χρονοδιάγραμμα της Β φάσης που ξεκινάει τον Οκτώβριο. Όλα θα τα δούμε κατόπιν και τελικής συνεννόησης με το υπουργό».
Για το ψηφιακό πελατολόγιο είπε πως θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο πιλοτικά με την πρώτη ομάδα επιχειρήσεων που είναι αυτές που συνδέονται με τα οχήματα, όπως, πάρκινγκ, συνεργεία, πλυντήρια, ενοικιάσεις οχημάτων.
«Θέλουμε να δώσουμε πιλοτικά την εφαρμογή να τη δουν σε προαιρετική βάση στην πρώτη φάση για να εξοικειωθούν να πάρουμε και παρατηρήσεις επί του πεδίου να το πούμε έτσι, γιατί ήδη τις πρώτες συζητήσεις τις έχουμε κάνει έχουμε πάρει ένα πρώτο σετ παρατηρήσεων και κάναμε βελτιώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό», τόνισε ο κ. Πιτσιλής.
Σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις καις τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να καταγράφουν σε ειδικό ηλεκτρονικό βιβλίο που θα τηρείται στο myDATA, τους πελάτες που προσέρχονται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.