Απέδωσαν, όπως όλα δείχνουν, οι πιέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για συγκράτηση των τιμών, καθώς τα σούπερ μάρκετ έχουν βάλει «πλάτη» ώστε να μην γίνουν μεγάλες αυξήσεις στα βασικά προϊόντα.
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των εβδομαδιαίων στοιχείων της Circana που είναι αποκαλυπτική για την εικόνα στις τιμές. Όπως φαίνεται από τις οκτώ πρώτες εβδομάδες του έτους - σ.σ. στοιχεία υπάρχουν έως τις 25 Φεβρουαρίου – η κίνηση των τιμών ήταν πτωτική μετά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, για το σύνολο αγοράς ταχυκίνητων, επωνύμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων, οι τιμές μετά το πρώτο δεκαήμερο υποχώρησαν απότομα, με ρυθμό που έφτασε το -3,4%. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν σε αυτό τα σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτουν, οι τιμές των οποίων έπεσαν κατά -7,4%, ενώ στα επώνυμα προϊόντα οι τιμές έπεσαν κατά -1,7%.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι το καλάθι του σούπερ μάρκετ με επώνυμα προϊόντα έπεσε από τα 200,89 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο του 2024 στα 198,73 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2025.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, τα σούπερ μάρκετ ανταποκρίθηκαν στις πιέσεις της κυβέρνησης και, προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές, έκαναν σημαντικές μειώσεις στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει από εκπροσώπους όλης της διατροφικής αλυσίδας να συγκρατήσουν τις τιμές, καθώς υπάρχουν διεθνείς πιέσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως ο καφές, το κακάο, ο χυμός πορτοκαλιού και το μοσχαρίσιο κρέας.
Η εικόνα του Ιανουαρίου
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Circana, τον Ιανουάριο του 2025, οι πωλήσεις στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCG) των σούπερ μάρκετ έφτασαν τα 966 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 8,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο Ιανουάριο του 2024 που ήταν 889 εκατ. ευρώ.
Βέβαια το συγκεκριμένο ποσοστό αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα καθώς η μέτρηση του φετινού Ιανουαρίου περιλαμβάνει τόσο την 30η όσο και την 31η Δεκεμβρίου του 2024, δηλαδή τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς οι οποίες και επηρεάζουν τον τζίρο του μήνα συνολικά, επίσης ανέβηκε η τιμή ανά μονάδα κατά 2,3%.
Στην άνοδο του τζίρου τον πρώτο μήνα του χρόνου, τα τρόφιμα καταγράφουν μία αύξηση 9,2% από τις τρεις βασικές κατηγορίες ταχυκίνητων αγαθών. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατηγορία των προϊόντων καθαριότητας σπιτιού με 2,3% και στη συνέχεια τα προϊόντα ατομικής φροντίδας με 1,4%.
Την πιο μεγάλη ανάπτυξη από την κατηγορία τροφίμων και ποτών κατέγραψαν τα αλκοολούχα με 36,9% τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με πέρσι.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την αύξηση αυτή «υπεύθυνες» είναι ότι στη μέτρηση περιλαμβάνονται και οι δύο τελευταίες ημέρες του 2024 (προπαραμονή και παραμονή Πρωτοχρονιάς), μέρες όπου η κατανάλωση αλκοολούχων είναι πολύ μεγάλη, ενώ στη μέτρηση του Ιανουαρίου 2024, δεν περιλαμβάνονταν αυτές οι δύο ημέρες. Ακολουθούν τα μη αλκοολούχα ποτά με 12,8%, τα κατεψυγμένα και τα γαλακτοκομικά με 8,6%, τα σνακ με 8,3%, τα συσκευασμένα τρόφιμα με 4,4%.
Όσον αφορά τα προϊόντα ατομικής φροντίδας και ομορφιάς είχαν αύξηση πωλήσεων κατά 2,5%, τα προϊόντα ατομικής υγιεινής με 0,5%, τα καθαριστικά σπιτιού με 1,3% και τα λοιπά προϊόντα φροντίδας σπιτιού με 4,1%.
Το μερίδιο των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας τον Ιανουάριο σύμφωνα με τη Circana, έπεσε στο 26,5%, έναντι 27,1% που ήταν το 2024. Τα προϊόντα νοικοκυριού είχαν το υψηλότερο ποσοστό στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατά 27,6%, τα τρόφιμα κατά 26,6% και τα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς κατά 21,4%.