ΓΔ: 2102.82 -0.24% Τζίρος: 120.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:37
hdb
Φώτο: Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Φθηνά δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Μικροπιστώσεων

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικροπιστώσεων προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων 80 εκατ. €, ύψους  από 3.000 € έως 25.000 €, διάρκειας από 12 έως 96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Με τους τρεις αδειοδοτημένους από την Τράπεζα της Ελλάδος, εξειδεικευμένους οργανισμούς μικροπιστώσεων/μικροχρηματοδοτήσεων, ξεκινά σήμερα τη λειτουργία του το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027».

Οι συγκεκριμένοι τρεις οργανισμοί μικροπιστώσεων υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους και ανέλαβαν τις σχετικές δεσμεύσεις έναντι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό με ετήσιο τζίρο έως 900.000 €.

Οι Οργανισμοί που συνεργάζονται με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για το Ταμείο Μικροπιστώσεων είναι (με αλφαβητική σειρά):

  1. Action Finance Initiative  (AFI) MicrofinanceΑ.Ε.
  2. « Έξυπνες Μικροπιστώσες Microfinance Institution AE» με διακριτικό τίτλο MicroSmart ΑΕ
  3. ΤΜΕΔΕ  Microfinance Solutions

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικροπιστώσεων προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων 80 εκατ. €, ύψους από 3.000 € έως 25.000 €, διάρκειας από 12 έως 96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις ενώ προβλέπεται επίσης χρηματοδότηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες (mentoring) έως 900 €.

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα παρέχει άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν έως 3.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων έως 1.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB έχει αναλάβει τη διαχείριση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, στο πλαίσιο του Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πτώση επιτοκίων τραπεζών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στα επιτόκια δανείων τον Οκτώβριο, λέει η Τράπεζα της Ελλάδος

Οι τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια δανείων τον Οκτώβριο 2025, διατηρώντας τα επιτόκια καταθέσεων σταθερά. Το μέσο επιτόκιο δανείων έπεσε στο 4,45%, ενώ των καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,32%.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Άνοδος καταθέσεων νοικοκυριών και μείωση δανείων τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 222 εκατ. με ετήσιο ρυθμό 3,4%, ενώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες οι καταθέσεις των νοικοκυριών, μειωμένα τα δάνεια τον Οκτώβριο

Παρά την αύξηση 222 εκατ. ευρώ στις καταθέσεις των νοικοκυριών, ο ιδιωτικός τομέας κατέγραψε ισχυρή πτώση, οδηγώντας σε συνολική εκροή άνω των 2 δισ. ευρώ και έντονη επιβράδυνση της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Τράπεζα υαλοπίνακες κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: 100 δισ. νέες εκταμιεύσεις, 35 δισ. «καθαρά» δάνεια στην 6ετία

Ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ εοι συνολικές εκταμιεύσεις νέων τραπεζικών δανείων στην 6ετία 2020 - 2025 (Σεπτ.) ενώ οι καθαρές ροές νέων δανείων διαμορφώνονται σε 35 δισ. ευρώ. Απόλυτη κυριαρχία των επιχειρηματικών δανείων.
Εξωφυλλο-Επιχειρηματικότητα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνική Τράπεζα: Μικροδάνεια ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει χρηματοδότηση και καθοδήγηση σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του Ταμείου Μικροδανείων Ανάκαμψης από Φυσικές Καταστροφές ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.