ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

«Πακέτο» 1% του ΑΕΠ για τον κορονοϊό, παροχή ευελιξίας στην Ελλάδα

Σε συμφωνία για χρηματοδότηση της αντίδρασης στην επιδημία με μια δαπάνη που θα φθάσει το 1% του ΑΕΠ της Ευρώπης κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών. Θα δοθεί στην Ελλάδα ευελιξία για αντιμετώπιση της κρίσης.

Με ένα τεράστιο δημοσιονομικό «πακέτο», ίσο με το 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών ότι θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι στο 1% του ΑΕΠ θα ανέλθουν όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ στο 10% του ΑΕΠ θα φθάσουν τα μέτρα που αφορούν παροχή εγγυήσεων από τα κράτη σε τράπεζες και επιχειρήσεις, αλλά και την προσωρινή παύση των πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 έφθασε το 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι στην Ελλάδα θα δοθεί η ευελιξία για να εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), που διαθέτει κεφάλαια ύψους 400 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται αξιωματούχους. Οι συζητήσεις θα γίνουν εν μέσω εκκλήσεων ευρωβουλευτών να επιτραπεί μία κατ' εξαίρεση χρήση του ΕΜΣ για τη χωρίς προηγούμενο κρίση υγείας και οικονομική κρίση.

Η οικονομική δύναμη πυρός του ΕΜΣ, ο οποίος είναι το ισχυρότερο ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να δώσει τη μεγαλύτερη έως τώρα δημοσιονομική ώθηση στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά μία τέτοια κίνηση θεωρείται ακόμη από πολλούς ως πιθανόν πρόωρη και δύσκολο να συμφωνηθεί. Αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι εξετάζονται έκτακτες επιλογές δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών, με τις οικονομίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης να αναμένεται να μπουν σε ύφεση φέτος.

Ο ΕΜΣ σχεδιάστηκε για να βοηθά τις χώρες που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές, αλλά το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει τώρα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σχετικά χαμηλές. Θα μπορούσε, ωστόσο, να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters, προσθέτοντας ότι είναι υπό συζήτηση το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευτούν στην παροχή πρόσβασης σε προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ για τις χώρες της Ευρωζώνης που πιέζονται στις κεφαλαιαγορές λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβενς Γκίγκολντ, που είναι επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για οικονομικά θέματα.

Ο ΕΜΣ έχει σήμερα τη δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισ. ευρώ, αλλά η πρόσβαση στους πόρους του συνδέεται με αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους, κάτι που δεν θα επέτρεπε τη χρήση του στη σημερινή κρίση. Για τον λόγο αυτό, ευρωβουλευτές ζητούν μία κατ' εξαίρεση χρήση του ΕΜΣ, ο οποίος σύμφωνα με τον Γκίγκολντ «δεν θα πρέπει να συνδέεται με οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας». «Οι δυνατότητες που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσω μίας πιστωτικής γραμμής για τη χρηματοδότηση ενός κοινού επενδυτικού μέσου», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η σοσιαλιστική ομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο Μάρκους Φέμπερ, που είναι ο συντονιστής οικονομικών θεμάτων της κεντροδεξιάς ομάδας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν επιφυλακτικός. «Ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο διαχείρισης κρίσεων και αν αποδεσμεύσουμε τα κεφάλαιά του αυτό θα έστελνε επίσης ένα μήνυμα για επικείμενη καταστροφή στις αγορές», είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ χρειάζονται την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων, περιλαμβανομένου του γερμανικού, το οποίο ήταν πολύ επιφυλακτικό στο παρελθόν στην αποδέσμευση τέτοιων κεφαλαίων. «Θα εκπλησσόμουν, αν βλέπαμε σύντομα ένα τέτοιο βήμα», είπε στο Reuters.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, ένα πακέτο οικονομικών μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή. Η Κομισιόν πρότεινε την ανακατεύθυνση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 37 δισ. ευρώ σε τομείς που τα έχουν ανάγκη, την άδεια στα κράτη να έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και την παροχή εγγυήσεων ύψους έως 8 δισ. ευρώ για φθηνά δάνεια σε μικρότερες εταιρείες. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την Ευρωβουλή.

Ευελιξία στην εφαρμογή των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι η μάχη κατά του κορονοϊού σε όλα τα επίπεδα θα είναι μακροχρόνια. Τον συντονισμό των μέτρων που θα ληφθούν από τα κράτη – μέλη της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οδυνηρές συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού θα επεξεργαστεί το Eurogroup, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Μ. Σεντένο, μη διστάζοντας μάλιστα να υποστηρίξει ότι «οι οικονομίες της περιοχής βρίσκονται σε καιρό πολέμου».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Σεντένο δήλωσε ότι στόχος των μέτρων που θα ληφθούν είναι να θωρακιστούν όχι μόνο οι οικονομίες αλλά και τα συστήματα υγείας και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σαφής ευελιξία σε ό,τι αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία έκτακτη και ακραία κατάσταση και χρειάζεται η λήψη μέτρων αντίστοιχης έντασης. Τα μέτρα θα έχουν στόχο τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων (κυρίως ΜμΕ) αλλά και οικογενειών, είπε ο Μ. Σεντένο, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης, δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε και θα είναι μία μακροχρόνια μάχη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: «Τα νησιά είναι η καρδιά και όχι η άκρη της Ελλάδας»

Ο Κ. Πιερρακάκης από τη Ρόδο τόνισε τη σημασία της νησιωτικότητας ως αναπτυξιακού πλεονεκτήματος, καλώντας να δούμε τα νησιά πέρα από τις δυσκολίες, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους σε τουρισμό, ναυτιλία και ενέργεια.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης στους FT: Η Ευρώπη να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για νέο πλούτο

Ο Κ. Πιερρακάκης τονίζει στους Financial Times ότι η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για να ευημερήσει και πως η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτεί παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις τηλεπικοινωνίες, οργανώνοντάς τες σε εθνικό επίπεδο.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή μνημονίου από 4 νησιωτικές Περιφέρειες στη Ρόδο στις 30/7

Στη Ρόδο, την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026, οι περιφερειάρχες των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειών θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας και την προώθηση κοινών αναπτυξιακών στόχων.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Επενδύσεις και ενιαίες αγορές για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέδειξε στο EU Finance Podcast την ανάγκη για ενιαίες κεφαλαιαγορές, περισσότερες επενδύσεις, ψηφιακό ευρώ και ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο επικεφαλής Eurogroup ζητά τα έσοδα συχνοτήτων για τα ταμεία ΕΕ

Ο Κ. Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο POLITICO, προτείνει ευρωπαϊκό συντονισμό στις δημοπρασίες φάσματος και αξιοποίηση των εσόδων για στρατηγικές επενδύσεις, ενισχύοντας την ενιαία αγορά και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στηρίζουμε συμφωνία για MISP έως τον Οκτώβριο στο ECOFIN

Η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη συμφωνίας για την ενοποίηση και εποπτεία των αγορών (MISP) έως τον Οκτώβριο, τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας τη σημασία συλλογικής δράσης για μεγάλες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.