ΓΔ: 1459.9 -0.64% Τζίρος: 29.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:33 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Πάρτι» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με τα παράνομα ποτά στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% των συνολικών πωλήσεων αλκοολούχων, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Οι υψηλοί φόροι ευνοούν το λαθρεμπόριο, απώλειες πάνω από 70 εκατ. ευρώ για το κράτος.

Ο διπλασιασμός έως και τριπλασιασμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά στα χρόνια της κρίσης ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους παραμένει μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα στην τελική τιμή ενός αλκοολούχου ποτού ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ να αποτελούν σχεδόν το 50% της τιμής.

Η υψηλή φορολογία στον κλάδο -όχι μόνο στην Ελλάδα- ευνοεί τη διακίνηση παράνομων ποτών από κυκλώματα που θησαυρίζουν και ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών με τα ποτά «μπόμπες».

Μιλώντας σε ημερίδα στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούν τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και διάθεσης αλκοολούχων ποτών, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτώ (Εν.Ε.Α.Π.), Έφη Μπούρα ανέφερε ότι ο Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 21% της παγκόσμιας κατανάλωσης αλκοόλ είναι παράνομο.

Πρόκειται για μια καλά εδραιωμένη αγορά σε διεθνές επίπεδο. Η ανάπτυξη του παράνομου εμπορίου έχει αποδειχθεί πως βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την υψηλή φορολογία, καθώς εκτεταμένα και ενίοτε διεθνοποιημένα εγκληματικά κυκλώματα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καρπωθούν τα σημαντικά οφέλη της φοροαποφυγής. Αντίστοιχα ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγεί στην πώληση παράνομων αλκοολούχων ποτών είναι η διαφορά τιμής μεταξύ παράνομου και νόμιμου αλκοόλ που σχετίζεται με τις διαφορές στους φόρους και τα δασμολογικά τέλη που επιβάλλονται στα διάφορα προϊόντα ανά χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων (EUIPO, 2016) υπολογίστηκε ότι οι απώλειες πωλήσεων αλκοολούχων ποτών προσεγγίζει το 11% των συνολικών πωλήσεων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση μετά τη Λιθουανία (11,3%).

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ (2024) υπολογίζουν ότι περίπου 6 εκατ. φιάλες διακινούνται χωρίς την είσπραξη Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), με τις απώλειες που δημιουργούνται να εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 38 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες από ΦΠΑ σε όλα τα κανάλια διανομής εκτιμώνται περίπου στα 34 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τις συνολικές απώλειες στα 72 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πρώτος σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ακόμη, επισημάνθηκε πως η μεγάλη διαφορά στο συντελεστή ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών μεταξύ της Ελλάδος και όλων των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων, πυροδοτεί τη λαθραία διακίνηση από τις χώρες αυτές με αποφυγή καταβολής του ΕΦΚ στην Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Κώστας Τσιλιλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.) αναφέρθηκε στα στάδια παραγωγής και διάθεσης προϊόντος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών όπου γίνεται καταστρατήγηση της νομοθεσίας και στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί ο έλεγχος των διωκτικών αρχών.  

Κοινή διαπίστωση όλων των ελεγκτικών αρχών και των συμμετεχόντων στην ημερίδα είναι ότι η υψηλή φορολογία είναι το βασικό κίνητρο για το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών, το οποίο πέραν των οικονομικών του επιπτώσεων, απειλεί και τη δημόσια υγεία και την έννομη τάξη. Παρότι τα νοθευμένα ποτά αποτελούν μόνο ένα εξαιρετικά μικρό τμήμα της παράνομης αγοράς, είναι γεγονός πως, με την ποιότητα των προϊόντων και τις συνθήκες παραγωγής να είναι ανεξέλεγκτα, αυτά θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε και ο ίδιος τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις του τομέα και στις διωκτικές Αρχές και πρότεινε την καθιέρωση της ημερίδας σε ετήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συναλλαγές ακινήτων που επιτρέπεται να εξοφληθούν με μετρητά

Εξαίρεση από την απαγόρευση της χρήσης μετρητών προβλέπεται για συμβόλαια που συντάσσονται μετά την έναρξη ισχύος της διάταξης σε εκτέλεση προσυμφώνων, τα οποία είχαν συνταχθεί πριν από την 11-12-2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα εισοδήματα στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μέσω των βεβαιώσεων αποδοχών

Θα καταγραφούν συνολικά 102 στοιχεία στις νέες βεβαιώσεις αποδοχών που πρέπει να υποβληθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου 2025. Ενισχύεται η «δύναμη πυρός» για διασταυρώσεις κατά της φοροδιαφυγής.